fbpx

Konec tedna bo urban, aktiven in kulturen

Le koliko se vremenu tam gori kolca, ko od sredine tedna vsi kar naprej mislimo nanj in neprestano pogledujemo napoved, ali bo vikend spomladansko sončen, ali nas bo spodil domov v posteljo. Čeprav bo tokrat nekoliko manj sonca, si ga vseeno lahko narišemo na edinstven pustolovski način. Sobota naj bo aktivna in adrenalinska, v nedeljo pa si poleg jutranjega branja privoščimo dopoldanski "bolšji" sprehod.

Petek

Vsak konec tedna se začne že v petek popoldan, ko urno pospravimo šolske knjige ali zaklenemo pisarne. Saj poznamo tisti občutek, ko se nam na lepem zbistrijo misli in vse težave, ki se nam nakopičijo čez teden, pustimo nekje daleč za seboj. Kakor koli že, danes nas do konca dneva loči le še nekaj ur in pametno bi bilo pobrskati, kaj vse prinaša ta konec tedna. Začnimo ga eksplozivno in urbano. V prestolnici, natančneje v Cvetličarni se po več kot desetih letih na dveh odrih nocoj obeta eden največjih hip hop festivalov pri nas – Street Explosion, ki bo gostil bosanskega hip hoperja Eda Maajko, trnowskega Prešerna Klemna Klemna, začetnika hip hop scene na Hrvaškem Generala Wooja in še mnogo drugih.

Sobota

Po razburljivi in plesni noči si soboto začinimo z veliko aktivnostmi in potenja. Lahko se podamo nad Bohinjsko jezero na Vogel in se podružimo s prijatelji ali celo udeležimo dogodka Red Bull Home Run, ki je lani premiero doživel na Krvavcu. Gre za tekmo s skupinskim startom, ki se bo točno ob 13. uri začela na vrhu Šije, ko se bodo na dvominutno adrenalinsko vožnjo podali zagrizeni smučarji in deskarji.

Na Voglu se lahko zdivjamo na Red Bull Home Runu.
Na Voglu se lahko zdivjamo na Red Bull Home Runu.

Če vam zasnežene avanture ne dišijo, se lahko s plezalno opremo in nahrbtnikom zapeljete do Črnega Kala na skalnate stene. Te so v zdajšnjem času še malce hladne, toda nudijo veliko zabave, plezalnega mišljenja na lažjih in težjih plezalnih smereh, malce adrenalinskega strahu in fantastičen razgled, ko ste na vrhu. Ko sonce zaide, si privoščite topel čaj in slasten burger v Vikiju, restavraciji s hitro prehrano v neposredni bližini – mnogi se ga spomnimo iz otroških let, ko smo se s starši v avtu kotalili po hribu navzdol proti morju in jih prosjačili, da se ustavimo na prigrizku.

Plezalne stene Črnega Kala vabijo, da končno odpremo novo sezono plezanja. Foto: Tina Lagler
Plezalne stene Črnega Kala vabijo, da končno odpremo novo sezono plezanja. Foto: Tina Lagler

Po izletu lahko začnemo s kulturčkanjem na premieri predstave Sokrat, Slavoj in sofisti v Slovenskem mladinskem gledališču ali pa se v avstrijski Gradec podamo na mednarodni spektakel AFRIKA! AFRIKA!.

Zapeljimo se do Gradca na predstavo AFRIKA! AFRIKA!
Zapeljimo se do Gradca na predstavo AFRIKA! AFRIKA!

Nedelja

In če bo sobota tako polna, kot smo si zamislili, si vzemimo v nedeljo čas zase in za počitek. Le kako jo začeti bolje kot z dobro knjigo ali najljubšo revijo ob okusnem zajtrku? Siti in polni energije se lahko dopoldan odpravimo še na bolšji sejem na bregu Ljubljanice ali v štajerski prestolnici pri nekdanjem mariborskem TAM-u ter se sprehodimo skozi zbirko starin in drugih bogatih eksponatov.

Bolšji sejem v Ljubljani. Foto: Matjaž Tančič
Bolšji sejem v Ljubljani. Foto: Matjaž Tančič

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!