fbpx

Koristni in zelo uporabni nasveti, kako pravilno shranjevati živila, da se ne pokvarijo

Foto: Ello / Unsplash

Vas večkrat jezi, ko vam zgnije zelenjava, sadje? Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi lahko sadje in zelenjavo ter nekatera druga živila v kuhinji ohranite dlje – brez kvarjenja in sušenja.

Samo eno gnilo jabolko v košari z drugimi bo zaradi plina etilena, ki ga oddaja, pokvarilo tudi druga. Če pa gnilo jabolko preložite v zaboj s krompirjem, mu boste podaljšali življenjsko dobo, saj krompirju preprečite kaljenje.

To je le eden izmed trikov, ki jih je dobro poznati, da ohranimo kakovost živil.

Poglejmo si jih še nekaj:

Drobno pecivo ali piškote, ki ste jih v večjih količinah spekli za praznike, shranite v plastično posodo in jih hranite v hladilniku skupaj s kosom kruha, ki bo vpil vlago, ko jo bodo piškoti začeli izgubljati. Tako bodo dlje časa ostali hrustljavi in ​​sveži.

Zelenjavo, kot je solata, kumare ali bučke, posušite in jo pred shranjevanjem v hladilniku dobro obrišite s krpo, saj vlaga, ki jo vsebuje, pospeši kvarjenje. Shranite jih lahko v folijo ali plastično vrečko, iz katere ste predhodno iztisnili zrak.

Uvelo solato lahko rešite tako, da jo potopite v ledeno kopel. Veliko skledo napolnite s hladno vodo in spet bo videti sveža.

Namočite solato v mrzlo vodo. Foto: Congerdesign / Pixabay

Za paradižnik in gobe so bolj primerne papirnate vrečke. Če ste jih kupili v plastični embalaži, jih preložite v papirnate, saj tako ne bodo sproščali snovi, ki pospešujejo kvarjenje.

Zelena ali brokoli bosta dlje ostala sveža, če ju zavijete v prozorno folijo. V hladilniku lahko ostaneta do dva tedna.

Čebula bo dlje ostala sveža, če jo obesite v za to namenjeno mrežo, mlado čebulo pa lahko operete, osušite in narežete. Dajte jo v plastično posodo in jo postavite v zamrzovalnik.

Namesto v originalno embalažo sir zavijte v papir za peko – zdržal bo veliko dlje. Mehkejše sire shranjujte v alu foliji, številni kuharji pa jih v zaprtih posodah s kocko sladkorja proti plesni.

Na splošno velja, da živila, ki jih je treba porabiti hitreje, shranjujte na sprednji strani police ali v višini oči v hladilniku, da preprečite zavrženo hrano.

Če potrebujete le nekaj kapljic limone, z zobotrebcem prebodite luknjo in skozenj iztisnite sok, nato pa limono shranite v hladilniku.

Paradižnika ne shranjujte v hladilniku. Foto: Pexels /Pixabay

Sveže jagode, maline in borovnice namočite v ledeno mrzlo kisovo kopel – kis razredčite z vodo v razmerju 1:10, sadje namočite, odcedite in dobro osušite. Po tem lahko jagode hranite v papirnati vrečki več dni, saj je kis naravni uničevalec plesni in razkužilo.

Paradižnik ne shranjujte v hladilniku. Paradižnik shranjujte tako, da leži na strani, kjer raste steblo, na ravni površini. Hranimo jih na sobni temperaturi, ker jih hladilnik posuši. Če nimate dovolj prostora, vrhove paradižnikov oblepite z lepilnim trakom, da ne pridejo v stik z zrakom, nato pa jih zložite enega na drugega.

Zgornji del banane ovijte s folijo. Steblo ovijte v folijo, da preprečite sproščanje etilena in bodo dlje uporabne. Če se začnejo kvariti, jih narežite in zamrznite za pripravo smutijev.

Hruške do zorenja hranite na sobni temperaturi ali v papirnati vrečki v hladilniku.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.