Vas večkrat jezi, ko vam zgnije zelenjava, sadje? Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi lahko sadje in zelenjavo ter nekatera druga živila v kuhinji ohranite dlje – brez kvarjenja in sušenja.
Samo eno gnilo jabolko v košari z drugimi bo zaradi plina etilena, ki ga oddaja, pokvarilo tudi druga. Če pa gnilo jabolko preložite v zaboj s krompirjem, mu boste podaljšali življenjsko dobo, saj krompirju preprečite kaljenje.
To je le eden izmed trikov, ki jih je dobro poznati, da ohranimo kakovost živil.
Poglejmo si jih še nekaj:
Drobno pecivo ali piškote, ki ste jih v večjih količinah spekli za praznike, shranite v plastično posodo in jih hranite v hladilniku skupaj s kosom kruha, ki bo vpil vlago, ko jo bodo piškoti začeli izgubljati. Tako bodo dlje časa ostali hrustljavi in sveži.
Zelenjavo, kot je solata, kumare ali bučke, posušite in jo pred shranjevanjem v hladilniku dobro obrišite s krpo, saj vlaga, ki jo vsebuje, pospeši kvarjenje. Shranite jih lahko v folijo ali plastično vrečko, iz katere ste predhodno iztisnili zrak.
Uvelo solato lahko rešite tako, da jo potopite v ledeno kopel. Veliko skledo napolnite s hladno vodo in spet bo videti sveža.
Za paradižnik in gobe so bolj primerne papirnate vrečke. Če ste jih kupili v plastični embalaži, jih preložite v papirnate, saj tako ne bodo sproščali snovi, ki pospešujejo kvarjenje.
Zelena ali brokoli bosta dlje ostala sveža, če ju zavijete v prozorno folijo. V hladilniku lahko ostaneta do dva tedna.
Čebula bo dlje ostala sveža, če jo obesite v za to namenjeno mrežo, mlado čebulo pa lahko operete, osušite in narežete. Dajte jo v plastično posodo in jo postavite v zamrzovalnik.
Namesto v originalno embalažo sir zavijte v papir za peko – zdržal bo veliko dlje. Mehkejše sire shranjujte v alu foliji, številni kuharji pa jih v zaprtih posodah s kocko sladkorja proti plesni.
Na splošno velja, da živila, ki jih je treba porabiti hitreje, shranjujte na sprednji strani police ali v višini oči v hladilniku, da preprečite zavrženo hrano.
Če potrebujete le nekaj kapljic limone, z zobotrebcem prebodite luknjo in skozenj iztisnite sok, nato pa limono shranite v hladilniku.
Sveže jagode, maline in borovnice namočite v ledeno mrzlo kisovo kopel – kis razredčite z vodo v razmerju 1:10, sadje namočite, odcedite in dobro osušite. Po tem lahko jagode hranite v papirnati vrečki več dni, saj je kis naravni uničevalec plesni in razkužilo.
Paradižnik ne shranjujte v hladilniku. Paradižnik shranjujte tako, da leži na strani, kjer raste steblo, na ravni površini. Hranimo jih na sobni temperaturi, ker jih hladilnik posuši. Če nimate dovolj prostora, vrhove paradižnikov oblepite z lepilnim trakom, da ne pridejo v stik z zrakom, nato pa jih zložite enega na drugega.
Zgornji del banane ovijte s folijo. Steblo ovijte v folijo, da preprečite sproščanje etilena in bodo dlje uporabne. Če se začnejo kvariti, jih narežite in zamrznite za pripravo smutijev.
Hruške do zorenja hranite na sobni temperaturi ali v papirnati vrečki v hladilniku.