Minimalizem kot življenjski slog: bi lahko živeli z le 150 stvarmi?

Minimalistično življenje

Stvari kradejo prostor in energijo. V zadnjem obdobju dobiva minimalistično gibanje vse več privržencev. Bistvo minimalizma je bivanje s čim manj stvarmi in osredotočanje na tisto, kar nas veseli. A postati minimalist je izjemno težko, kajti tako, kot je običajno nekaj težko kupiti, se je stvari še težje znebiti. Japoncu Fumiu Sasakiju je to uspelo, saj ima v lasti le 150 stvari in pravi, da mu v življenju prav nič ne manjka. Bi vi lahko živeli s tako malo osebne lastnine?

Zadnja leta minimalizem povezujemo predvsem z arhitekturo, ki jo krasi dodobra izčiščen dizajn. Nenazadnje je odgovor na pretirano dekorirano oblikovanje v preteklosti. Nekateri pa so v dobi izobilja oz. konformizma minimalizem sprejeli tudi kot način življenja v smislu manj je več in se v življenju znebili vse nepotrebne ”krame”, ki nam zgolj jemlje čas in energijo, a nima prave dodane vrednosti, ko gre za osebno srečo. Ideja minimalizma namreč je, da ne živimo v preteklosti, ampak da vsak dan izkusimo do popolnosti. Zato pa potrebujemo energijo in prostor.

PREBERITE ŠE: Minimalistična stenska ura Oqloq


Minimalizem se je kot način življenja do zdaj najbolj uveljavil na Japonskem, kjer ga je navdahnil zen, ena od najstarejših filozofij, utelešenje tega novega trenda pa je Fumio Sasaki, človek, ki ima v lasti le 150 stvari, kamor med drugim sodijo tri srajce, štiri hlače in štirje pari nogavic. Menite, da je tudi vaša pot do sreče minimalizem ali se ne bi mogli odreči toliko stvarem? Če se ne počutite izpolnjeni niti s kupovanjem večjega števila reči in vam s tem ne uspe zapolniti notranje praznine, potem je morda minimalizem (in ne konformizem) ključ do vaše sreče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!