fbpx

Modna evolucija trenda, ki ne gre iz mode: Bele kavbojke

Bele kavbojke

Bele kavbojke so klasičen kos ženske garderobe, ki pa ga v svoji omari nima ravno vsaka ženska, saj še zdaleč niso tako prilagodljive kot navadne kavbojke. Kljub temu so bele kavbojke tu že od “nekdaj”, saj jih trendseterke z veseljem nosijo že od 70-ih let prejšnega stoletja dalje …

Čeprav kavbojke prihajajo iz ZDA, se zgodovina belih kavbojk prične v Veliki Britaniji v času svobodnjaških 70-ih. Za njihovo priljubljenost je bila kriva lepotica Jean Shrimpton, ki je rada nosila tesne bele kavbojke z visokim pasom. Jean je nasledila Hermesova muza in modna ikona Jane Birkin, ki je bele kavbojke nosila v kombinaciji z moško klasično srajco in pletenim cekarjem.

Mlada Kate Moss, 1990
Mlada Kate Moss, 1990
Sledila so 80-ta, ko so na glasbeno in modno sceno stopili Depeche Mode in s seboj prinesli estetiko, ki jo je zaznamovala bela barva. V tem času so trendseterke bele kavbojke nosile v kombinaciji z bomber jaknami in čevlji z debelimi podplati. Po obdobju “synth popa” so nastopila 90-ta, z njimi pa tudi obdobje tako imenovane anti-mode in opuščanje vsega načičkanega, kar je bilo modnega v 80-ih. Calvin Klein je kavbojke spustil na boke in pričel modno obdobje, ki ga najbolje simbolizira mlada Kate Moss. Fotografinja Corinne Day je Kate leta 1990 fotografirala v stalingu, ki bi bil moden tudi danes, saj Kate na fotografiji nosi bele kavbojke in dandanes trendovske Birkenstock sandale. Trendu belih kavbojk se v 2000-ih ni mogla upreti Victoria Beckham, ki jih je najraje kombinirala z vrtoglavo visokimi petami, tako kot jih danes nosi razvpita Kim Kardashian. Bele kavbojke imajo izjemno bogato zgodovino, modne pa so tudi prav ta trenutek. Na policah ponudnikov hitre mode najdemo raznolike kroje, med katerimi so najbolj popularni “skinny”, “boyfriend” in klasični, trendi pa bomo tudi v kolikor izberemo bele kavbojke z razpuščenim robom.

Dodatne Informacije

Povzeto in prirejeno po:
www.buro247.hr

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.