fbpx

Modni filmi – top 10 filmov za modne navdušence, ki navdušijo z modnim navdihom

Najbolj modni filmi v zgodovini

Filmi in moda gredo z roko v roki. V nadaljevanju vam zato predstavljamo 10 najboljših filmov za modne navdušence, ki navdušijo z modnim navdihom.

Modni navdušenci, pozor! V nadaljevanju vam predstavljamo seznam najboljših filmov, ki vas bodo popeljali v zakulisje modnega sveta.

PREBERITE ŠE: Filmi s skritim pomenom

Film Seks v mestu je kot ogled modne revije.
Film Seks v mestu je kot ogled modne revije.

V modni industriji se v ozadju pogosto odvijajo prave drame. Pletejo se rivalstva, rojevajo zvezde in spletke. Filmski scenariji se takorekoč pišejo sami …

Top 10 filmov za modne navdušence, ki navdušijo z modnim navdihom:

Zoolander (2001)


Derek Zoolander se je srečal že s tisoči vsiljivih paparacev in vrsto let zapored obranil naslov manekena leta, ne da bi pri tem pokvaril svojo popolno pričesko. Zdaj bo dokazal, da ni le frajer v kačji koži, ampak tudi mačo, ki ga ne gre metati v koš. Spoprijel se bo namreč s pokvarjenim ozadjem modnega sveta in dal svojim oboževalcem pravi razlog za navdušenje.

Funny Face (1957)


Audrey Hepburn v filmu igra mlado, zasanjano in pametno knjigarnarico, ki jo nekega dne med delom preseneti ekipa modne revije Quality s fotografom Dickom Averyjem in urednico Maggie Prescott na čelu, ki želi v knjigarni posneti modne fotografije. Toda fotograf v Jo odkrije obraz, ki ga iščejo že dolgo.

Hudičevki v Pradi (Devil Wears Prada, 2006)


V svetu newyorške mode, kjer je številka 34 nova številka 36 in kjer je številka 36 nova številka 38, kjer je slaba dnevna pričeska lahko pogubna za kariero, je revija Runway sveti gral. Tej načeluje Miranda Priestly (Meryl Streep), ki je najvplivnejša ženska v svetu mode. Runway je tisto strašljivo središče, kamor hočejo tisti, ki želijo uspeti v industriji. Delo Mirandine asistentke prevzame diplomantka Andy Sachs (Anne Hathaway), ki hitro spozna, da sta za uspeh v industrij potrebna več kot le vnetost in odločnost.

The Women (1939)


The Women je prikaz ženske podobe iz zlate dobe Hollywooda, v katerem nastopajo vse največje igralke tedanjega časa, in sicer Joan Crawford, Virginia Grey, Lucile Watson, Norma Shearer, Joan Fontaine. Gre za filmsko adaptacijo istoimenske gledališke igre, v kateri spremljamo posameznice v zgodnjih 30. letih prejšnjega stoletja, ko so v družbeni zavesti brbotale želje po ženskih pravicah in neodvisnosti.

Coco Chanel (Coca avant Chanel, 2009)


Coco Chanel je biografija o znameniti francoski modni oblikovalki. Prikaže vse stopnje njenega razburkanega življenja, od revnega začetka, ko s sestro pristane v sirotišnici, najstniškega poskusa pevskega uveljavljanja, do neuspešnega iskanja ljubezni in uspeha s pomočjo izjemnih modnih kreacij, ki so zaznamovale modno zgodovino.

Prêt à Porter (1994)


Direktor pariškega tedna mode umre, modni cirkus pa gre dalje. Film Roberta Altmana s Sophio Loren in Marcellom Mastroiannijem se začne tik pred pariškim tednom mode, ko umre direktor prireditve, za katerega se kmalu izkaže, da je bil umorjen. Osumljenci so vsi, tudi dva hotelska gosta, ki si delita več kot samo sobo. Dodatne zaplete sproži TV reporterka, ki je na sledi najbolj šokantnemu intervjuju do zdaj. Vsi skupaj pa se zapletejo v zgodbo polno preobratov na največjem modnem dogodku leta.

Seks v mestu (Sex and the City, 2008)


Carrie Bradshaw tudi v filmski različici serije Seks v mestu s svojo slavno zajedljivostjo pripoveduje zgodbo o seksu, ljubezni in z modo obsedeni samski ženski v New Yorku. Film sledi prijateljicam Carrie, Samanthi, Charlotte in Mirandi štiri leta po koncu istoimenske TV-serije. Junakinje še naprej žonglirajo s službami, prijateljstvi in moškimi, z drugo nogo pa so že v svetu materinstva in porok.

Zajtrk pri Tiffanyju (Breakfast at Tiffany’s, 1961)


Zgodba, postavljena na Manhattan, v zadnja leta 2. svetovne vojne. Govori o mladem in samotarskem pisatelju brez ficka, ki ga ob selitvi večstanovanjsko stavbo v trenutku očara samosvoja soseda Holly Golightly. “Nikoli ni bila brez temnih očal in zmerom je bila brezhibno napravljena. Preprostost njenih oblek je izražala njen nezmotljiv dober okus, modre in sive barve brez vsakršne bleščeče navlake so ji dajale prav značilen sijaj. Človek bi jo lahko imel za fotografski model, nemara tudi za mlado igralko, če ne bi sklepal po njenem urniku, da ne za eno ne za drugo ni imela časa.”

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel (2011)


Nekdanja urednica revij Harper’s Bazaar in Vogue Diana Vreeland je postavila standarde modnega tiska, bila pa je tudi pomemben lik ženske neodvisnosti. S svojimi kolumnami in nastopi je spodbujala ženske, da se postavijo zase, da si ustvarijo svoje kariere in postanejo neodvisne od moža. Čeprav ni slovela po lepoti, velja za eno od največjih modnih ikon. V filmu spremljamo Dianino zgodbo od otroških let v Parizu pa vse do njene smrti.

Yves Saint Laurent (2014)


V filmu pobližje spoznamo zanimivo zgodbo umetnika, ki je svojo modno zgodbo začel šivati leta 1957. Istega leta je nasledil preminulega Diorja in postal glavni oblikovalec pri tej prestižni modni hiši. Film je detajliran prikaz njegovih poslovnih kot tudi osebnih vzponov in padcev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!