fbpx

Montreal – drugo najbolj srečno mesto na svetu

Obisk Montreala je vedno čaroben, je kot korak v evropsko mesto, kjer se prijatelji poljubljajo na lice in uživajo v kavarnah ter dobrih restavracijah. To dokazuje tudi statistika, saj Montrealčani za hrano porabijo več kot desetino gospodinjskega proračuna, kar je več kot prebivalci ostalih delov Kanade. Zaradi visoke kakovosti življenja in veselja do življenja ali, kot ga prebivalci največjega francosko govorečega mesta v Severni Ameriki imenujejo, joie de vivre je bil leta po raziskavi Lonely Planeta drugo najbolj srečno mesto na svetu!

ARHITEKTURA
Mesto oblikovanja
Montreal leži na skoraj petsto kvadratnih kilometrov velikem otoku sredi reke Svetega Lovrenca, kar mu daje edinstveno umeščenost v naravo. Čeprav je mesto večinsko francosko govoreče, večina, približno 1,6 milijona prebivalcev, Montreala govori vsaj še angleško, približno 20 odstotkov pa jih govori še tretji jezik. Morda je prav ta mešanica kultur in jezikov odločilna za neverjetno kreativno energijo mesta, ki jo je prepoznal celo UNESCO in Montreal kot prvi urbani center v Severni Ameriki imenoval za mesto dizajna.

Najnovejši dragulj urbanega oblikovanja je Quartier International, spoj starega in novega z drznimi nebotičniki, ki se dvigajo ob zgodovinskih stavbah, zaščitenih kot zgodovinska arhitekturna dediščina. Svetovni trgovinski center je odličen primer zlitja modernega dizajna s starejšo arhitekturo, prav tako tudi bližnji montrealski Kongresni center z večbarvno fasado, ki odseva svetlobo znotraj in zunaj stavbe.

Kongresni center z večbarvno fasado.  Foto: Canadian design resource
Kongresni center z večbarvno fasado. Foto: Canadian design resource

Ne smemo pa pozabiti niti Place Ville Marie, večnamenskega kompleksa, ki vsebuje pet nebotičnikov s pisarnami in nakupovalni center, ki je bil prva faza montrealskega nakupovalnega podzemnega mesta, ki se danes razteza na kar 32 kilometrih. Tudi Kanadski center za arhitekturo je čudovita mešanica sodobne zgradbe in meščanske hiše iz 19. stoletja. A Montreal “živi” v soseskah s čudovitimi železnimi zunanjimi stopnicami, s svojo večkulturnostjo in kulturnimi detajli, ki sobivajo na reki Svetega Lovrenca.

Večnamenski kompleks  Place Ville Marie Foto: World is round
Večnamenski kompleks Place Ville Marie Foto: World is round

NAMIG
Potep po mestu …
Montreal je idealno mesto za družinski obisk. Kompaktnost in dejstvo, da je eno najbolj pešcem prijaznih mest na svetu, sta le dva od vzrokov za obisk z otroki. V mestnem središču nam Muzej Grévin ponuja priložnost slikanja z zvezdami oziroma njihovimi voščenimi dvojniki. Je kaj boljšega od zavisti sošolcev ob pogledu na fotografijo z Justinom Bieberjem? Navdušenci nad hokejem morajo obiskati Montréal Canadiens Hall of Fame, tempelj slave, posvečen hokejskemu klubu Montréal Canadiens, ki je bil ustanovljen davnega leta 1909.

Space for Life (Prostor za življenje) je največji skupek muzejev znanostiv Kanadi, vključuje pa Botanični vrt (flora), Biodôme (favna), Insectarium (žuželke) in povsem nov Planetarium (vesolje), ki otroke zabavajo, obenem pa jih seznanjajo s pomembnimi ugotovitvami o naravi. Otroci pa ne zdržijo prav dolgo v zaprtih prostorih, zato ogromno zelenih površin v mestu skrbi, da bodo nadobudneži ob koncu dneva izčrpani od tekanja.

Space for Life je največji skupek muzejev znanosti v Kanadi  Geek dad
Space for Life je največji skupek muzejev znanosti v Kanadi Geek dad

… in še nekaj aktivnosti
Hrib Mount Royal, ki se dviga skoraj v središču mesta, Parc La fontaine, kjer ob umetnih jezerih lahko poleti opazujemo ptice, pozimi pa se spremenijo v drsališča, gledališče na prostem Théâtre de Verdure in bistro Espace La Fontaine, kjer se lahko oskrbimo s prigrizki za piknik, je le nekaj idej za preživljanje časa v naravi. Obsežen park obkroža tudi olimpijski stadion v predelu Hochelaga-Maisonneuve oziroma ljubkovalno kar “HoMa”. Eden najlepših pogledov na mesto se odpira z razglednega stolpa Montréal Tower, vse leto pa olimpijski park Esplanade Financière Sun Life ponuja program športnih in kulturnih prireditev, ki bodo navdušile malčke in najstnike. Letalski šovi, tekmovanja v skateboardingu, teniške prireditve in ogromno drsališče pozimi so razlogi, da je prostor, na katerem so med olimpijskimi igrami leta 1976 podeljevali odličja, vedno poln.

Če želimo videti, kje so se začeli kaliti nekateri od olimpijskih prvakov v hokeju na ledu, se napotimo v Le 1000 De La Gauchetière, prekrasno pokrito drsališče, na katerem lahko pokažemo svoje drsalne sposobnosti. Tisti, ki so bolj kot nad drsanjem navdušeni nad video igricami, si bodo dali duška med eliminiranjem sovražnikov v labirintu v petih nadstropjih, imenovanem Laser Quest, kjer se lahko sami ali v družbi borijo proti zlikovcem.

Parc La Fontaine My travel Photos
Parc La Fontaine My travel Photos

NAKUPOVANJE
Sladko in čarobno
Kanadčani imajo radi sladkarije. V prodajalni Canadian Maple Delights na ulici Saint-Paul East se bomo lahko sladkali brez strahu pred nezdravimi sladkorji, saj svojo specialiteto – javorjev sirup – uporabljajo celo za sladkanje kave in čaja. Za več informacij o znamenitem sladilu pa lahko obiščemo Muzej javorjevega sirupa na istem naslovu.

Med spoznavanjem starega Montreala bodo otroci najbolj navdušeni nad obiskom Plush Factory, butikom plišastih igrač, kjer si bodo lahko oblikovali in izdelali lastnega medvedka iz Montreala. Iz Montreala prihajajo tudi lutke Raplapla, ki jih je začela ustvarjati modna oblikovalka Erica Perrot. Ko je rodila dva otroka, je namesto modnih oblačil začela izdelovati lutke iz blaga, imenovane raplapla, ki so obnorele otroke po vsem svetu. Kadarkoli obiščemo Montreal, ima Božiček odprto svojo delavnico božičnih okraskov v prodajalni Noël Éternel. Obisk delavnice je obisk čarobne dežele, za mlade in mlade po srcu.

Prodajalna Canadian Maple Delights  Foto: Maple Delights
Prodajalna Canadian Maple Delights Foto: Maple Delights

KULINARIKA
Slaščičarski mojstri za en dan
Zaradi velikega števila odličnih restavracij in kot center francoske kuhinje na drugi strani Atlantika se je Montreal uvrstil med 15 mest, ki tvorijo mrežo World Good Food Cities Network. Več kot 6.000 restavracij bo zadovoljilo tudi najbolj zahtevne okuse z vsega sveta. Najmlajši obiskovalci Montreala pa bodo prav gotovo najbolj navdušeni nad obiskom slaščičarne Maison Christian Faure. Družina si je za svoj moto vzela stavek pisatelja Antoina de Saint-Exupérya: Naredi življenje sanjsko in sanje realnost.

V starem mestnem delu se lahko sladkamo z nebeško dobrimi slaščicami, ki jih izdeluje ekipa slaščičarjev s prestižnimi naslovi Meilleurs Ouvriers de France. Organizirajo tudi tečaje priprave sladic, vsake toliko pa iz mladih obiskovalcev naredijo mlade slaščičarske mojstre, saj prirejajo tečaje za najmlajše, imenovane Little Bakers (Mladi peki). Otroci od šestega leta naprej se lahko v družbi mojstrov peke in staršev naučijo osnov priprave sladkih dobrot. 11. maja bodo pripravljali čokoladno torto za mame, 31. maja se bodo učili priprave tortic cupcakes, 15. junija pa bodo za očke izdelovali macrone z različnimi posipi.

Slaščičarna Maison Christian Faure  Foto: Maison Christian Faure
Slaščičarna Maison Christian Faure Foto: Maison Christian Faure

ZANIMIVOST
Cirkus v mestu
V Montrealu se prebivalci veliko smejejo, zato velja za srečno mesto, da jim je še lepše, si organizirajo festival smeha in prav zato ni čudno, da so si ga za svoj sedež izbrale slovite cirkuške hiše, kot so Cirque du Soleil, Les 7 doigts de la main in Cirque Éloize. Tudi Narodna cirkuška šola domuje v Montrealu, festival Montréal Complètement Cirque pa je vsakoletni festival, ki služi kot odskočna deska mladim umetnikom. Največjo slavo med cirkuškimi hišami si je pridobil Cirque du Soleil, ki je bil osnovan leta 1984 v Quebecu, danes pa je le na sedežu podjetja (ki po vsem svetu zaposluje 5.000 ljudi) v Monteralu zaposlenih več kot 2.000 umetnikov, scenografov, kostumografov in ostalih snovalcev sanjskih scenskih mojstrovin.

Slovenci smo lahko ponosni na Alana Hranitelja, kostumografa predstave Zarkana, ki jo več kot 70 nastopajočih izvaja v Las Vegasu. Letos Cirque du Soleil praznuje 30. obletnico, ta pomembni jubilej pa bodo obeležili s predstavo Kurios, ki bo na odru gostila 1.300 umetnikov iz petdesetih držav. Premiera bo 24. aprila prav v Monteralu, julija se bo predstava preselila v Quebec, avgusta pa v Toronto.

Festival Montréal Complètement Cirque Foto:Montréal Complètement Cirque
Festival Montréal Complètement Cirque Foto:Montréal Complètement Cirque

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!