Nagradna igra: Kako si zagotoviti sanjsko zelenico skozi vse leto

Nič ni lepšega kot uživanje na domači zelenici. Ta je spomladi pogosto porumenela ali nekoliko porjavela, a si običajno opomore že po močnejšem spomladanskem dežju. Seveda pa pri tem potrebuje tudi našo pomoč.

Najpogostejša težava je pojav mahu, predvsem v senčnih in vlažnih legah, na severni strani hiš in v senci žive meje. Ukrepamo tako, da ga zjutraj, ko je še vlažen, posujemo s sredstvom Plantella Proti mahu. Ko mah potemni in odmre, ga pograbimo in odstranimo.

Trata ima plitev koreninski sistem, ki potrebuje rahlo in odcedno zemljo. Da se bo gosto razrasla, spomladi z železnimi grabljami odstranimo staro travo, nato pa z vilami prezračimo tla, tako da jih zapičimo v zemljo in rahlo privzdignemo. Tla rahljajo tudi Plantella Kremenovi peski, ki jih enakomerno posujemo po zelenici. Prazna mesta dosejemo s travnimi semeni Plantella Contessa, ki so za boljšo začetno rast obložena s hranili.

Sanjska trata z izdelki Plantella za trato.
Sanjska trata z izdelki Plantella za trato.

Brez hranil tudi pri trati ne gre. Dušik poskrbi za nadzemne dele, kalij pa za korenine. Uporabimo lahko sodobno gnojilo Plantella Formula 365 za trave, s katerim gnojimo le 1-krat letno, in sicer spomladi, nato pa se hranila sproščajo vse leto in hranijo travo. Če ni napovedanega dežja, trato po gnojenju zalijemo.

Da bo lažje preživela spomladanski in jesenski mraz ter poletno vročino, trato kosimo na višino 4–5 cm. Spomladi kosimo vsaj enkrat na teden, na izrazito sušnih legah pa poskrbimo za namakanje. Pri negi in oskrbi trate pa si lahko pomagate tudi s Koledarjem opravil za sanjsko trato.

Svetuje: Vanes Husić, strokovnjak agronom Kluba Gaia

Nagradna igra

Pravilno odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujete za naslednje nagrade:
1. nagrada: Paket izdelkov Plantella Proti mahu 5 kg, Plantella Formula 365 za trave 1 kg in Plantella Contessa 1 kg
2. nagrada: Gnojilo Plantella Formula 365 za trave 1 kg
3. nagrada: Seme trav Plantella Contessa 1 kg

Katere proizvode Plantella uporabljamo za sanjsko travo?
A) Plantella Organik, Plantella Borovo lubje
B) Plantella Proti mahu, Plantella Formula 365 za trave, Plantella Contessa
C) Plantella Biovit, Plantella Premium zemlja za okrasne rastline

Nagrajenci nagradne igre so:
1. nagrada: Špela Jančigaj
2. nagrada: Rok Zemljič
3. nagrada: Tajda Reberšek

Nagrajencem iskreno čestitamo, ostalim pa želimo več sreče v naših prihodnjih nagradnih igrah.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
klubgaia.com

Vsebino omogoča Unichem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!