Najbolj učinkoviti hibridi na slovenskih cestah

Toyota Prius
Zadnjič posodobljeno: :

Tokrat se bomo ukvarjali zgolj z avtomobili, ki imajo izključno hibridni pogon in mednje ne bomo šteli priključnih hibridov. Torej bomo govorili o avtomobilih, pri katerih se izmenjujeta elektromotor in motor na notranje zgorevanje oziroma električna in 'fosilna' energija.

Avtomobili s hibridnim pogonom ima sestavne dele bencinsko gnanega in električnega avtomobila. Motor na notranje zgorevanje, elektromotor in baterija so sestavni deli vsakega hibrida. Hibridna tehnologija pripomore k zmanjšani porabi goriva, predvsem z uporabo električne energije, v trenutkih, ko je sicer motor na notranje zgorevanje najbolj potraten. Elektromotor deluje pri speljevanju, v cestnih zastojih, ko se premikamo počasi, in na kratke razdalje ter takrat, ko je treba naglo pospeševati.

Pregled trenutne ponudbe na slovenskih tleh je zapleten, saj se med seboj nenehno prepletajo hibridi in priključni hibridi. Imamo tudi nekaj avtomobilov, ki so v prejšnji generaciji že ponujali hibridno obliko pogona, pa jih z novo generacijo ne ponujajo več oziroma so ti še v prihodu. Tako bomo omenili le nekaj avtomobilov, katerih ceniki in podatki o porabi so trenutno najbolj aktualni.

1. Toyota

Toyota Prius
Toyota Prius

Toyota je bila ena izmed prvih, ki je širšim množicam približala hibridno tehnologijo. Skoraj ga ni med nami, ki še ne bi slišal za model z imenom Prius. Toyota Prius je v tem trenutku še vedno Toyotin najboljši hibrid, ki ima deklarirano porabo 3 l/100 km. Gre za limuzino, ki je lahko družinski avtomobil, saj ima dovolj prostora in ponuja solidno velik prtljažni prostor. Sledita manjša modela: Auris s porabo 3,5 l/100 km in Yaris s porabo 3,6 l/100 km. Toyotin križanec s hibridnim pogonom CHR porabi 3,8 l/100 km, medtem ko pravi SUV znamke Toyota RAV4 porabi 5 l/100 km.

2. Lexus

Lexus
Lexus

Da je Lexus na seznamu, ni presenetljivo, saj vendarle prebiva s Toyoto pod isto streho. Paleta avtomobilov pri Lexusu je še bolj obširna, saj praktično zajema vse modele v njihovi ponudbi. Vstopni avtomobil v svet hibridnega Lexusa predstavlja Lexus CT 200h s prisekanim zadkom, ki ima med vsemi Lexusi tudi najmanjšo porabo. Ta znaša 3,6 l/100 km. Malce večja limuzinska različica IS 300h ima porabo 4,2 l/100 km. Manjši SUV v Lexusovi ponudbi, NX 300h ima porabo 5 l/100 km, večji SUV, RX 450h pa 5,3 l/100 km. Model GS 300h predstavlja limuzino, ki porabi 4,5 l/100 km. Še bolj napredna limuzina LS 500h porabi 7 l/100 km, športna kupeja RC 300h in LC 500h pa 4,7 oziroma 6,4 l/100 km. Pri bolj športnih in SUV-modelih je poraba razumljivo manjša, treba pa je tudi upoštevati, da je Lexus le vrhunska znamka.

3. Ford Mondeo

Ford Mondeo
Ford Mondeo

Ford Mondeo je priljubljena družinska ali poslovna limuzina, ki poskrbi za vse običajne potrebe posameznika. Hibridni pogon predstavljata 2-litrski bencinski motor in elektromotor. Hibridni Mondeo ima 187 konjskih moči in deklarirano porabo 4,2 l/100 km.

4. Mercedes-Benz E 350 e

Mercedes-Benz E
Mercedes-Benz E

Mercedes-Benz razred E je pri nas izredno priljubljen avtomobil, predvsem kot limuzina za poslovne namene, medtem ko je karavanska različica bolj priljubljena pri družinah. Hibridnega E-ja poganja 2-litrski bencinski motor z 211 konjskimi močmi in elektromotor z 88 konjskimi močmi. Kombinirana poraba pri limuzini je med 2,1 in 2,5 l/100 km.

5. Hyundai Ioniq hibrid

Hyundai Ioniq
Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq je morda med vsemi omenjenimi hibridi najbolj svež in najbolj zanimiv. Ioniq je na voljo v treh pogonskih različicah: električni, hibridni ali kot priključni hibrid. Ioniq je tudi zelo všečen in bo z ogromno količino dodatne opreme in varnostnih sistemov z lahkoto prepričal kakšnega kupca. Hibridnega Ioniqa poganja 1,6-litrski bencinski motor s 105 konjskimi močmi in elektromotor s 43,5 konjske moči. Poraba je med 3,4 in 3,9 l/100 km.

Kot je moč opaziti, klasični hibridi le niso tako številni, kot bi si lahko mislili. Veliko bolj v ospredje prihajajo priključni hibridi, ki so lahko v mestih še bolj varčni, saj omogočajo daljšo vožnjo, izključno z uporabo električne energije. Tu so tudi povsem električni avtomobili, pri katerih lahko popolnoma odmislimo litre na kilometre in se raje pogovarjamo o kilovatnih urah na 100 kilometrov. Hibridne tehnologije nikakor še ne gre odpisati, kar dokazujejo tudi prodajne številke. Slovenci se vedno manj bojimo te tehnologije, posledično pa prodaja avtomobilov s hibridnim pogonom narašča.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Električno kolo Harley-Davidson Serial 1: elegantna prihodnost električne mobilnosti