fbpx

Najboljši in najslabši trenutki medijske pop kulture v letu 2014

Petnajst minut slave je postalo prekratkih. Facebook, Twitter, Instagram in tisoč drugih načinov obstaja, da se novice razširijo takoj – slava pa je bolj minljiva kot kdajkoli prej. A medijski trenutki štejejo. So oblika kulture, signalni trendi in vplivajo na to, kako otroci gledajo na svet. Ne glede na to ali so čudoviti, čudni ali pa grozni, medijski trenutki so priložnost, da se naši otroci z njimi povežejo, stvar postavijo v kontekst in delijo naše vrednote. Ozrimo se na preteklo leto 2014 in poglejmo nekaj najboljših in najslabših svetovnih medijskih trenutkov.

Najboljše v letu 2014

1. Govor Lupite Nyong’o na Essence Black Women v Hollywoodu.
Igralkine prodorne besede o afriško-ameriškem poreklu in o pomembnem prispevku k svetovni razpravi o rasi in lepoti.

2. Olimpijec Gus Kenworthy je ponovno združen s psmi v Sočiju, ki jih je pomagal rešiti.
S pomočjo društva Humane Society International je smučar Kenworthy med zimskimi olimpijskimi igralim reševal potepuške pse v Sočiju.

3. Pharrell in Happy sta osvojila svet.
Optimistična, vesela in prijazna pesem je prevzela radio in YouTube spomladi 2014.

4. Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 dominira televizijo in socialne medije.
Mednarodno športno tekmovanje je pridobilo na intenzivnosti po celem svetu, trenutek poenotenja države in nove ljubitelji nogometa.

5. ALS Ice Bucket Challenge postane viralen.
Navadni in slavni ljudje, kot so Justin Bieber, Bill Gates in George W. Bush so izlivali ledeno mrzlo vodo na glavo in delili svoje posnetke po socialnih medijih. Zbrali so več kot 100 milijonov ameriških dolarjev za dobrodelne organizacije, ki se borijo proti ALS (amiotrofična lateralna skleroza).

6. Emma Watson in govor HeForShe.
Igralka, najbolj poznana iz filma o Harryju Potterju je spregovorila v prid ženskih pravic in potrebi moških, da sodelujejo v boju za enakopravnost.

7. Malala Yousafzai prejme Nobelovo nagrado za mir.
Yousafzai, ki je preživela streljanje talibanov, se je odločila za pojavljanje v oddajah, kjer je spregovorila in nagovorila za boj v izobraževanju vseh otrok. S svojimi sedemnajstimi leti je postala najmlajša Nobelova nagrajenka.

PREBERITE ŠE: Najbolj “seksi” fotografije leta 2014

Najslabše v letu 2014

1. Aplikacije za izboljšane “selfije”.
Mladi ljudje uporabljajo telefone, da med drugim fotografirajo in delijo na socialnih omrežjih še sebe. Aplikacije tako pred objavo popravijo katerekoli napake v “selfijih” in “rešijo” tesnobe o javni podobi.

2. 12-letno dekle zabode drugo dekle, ker domnevno pripada internetni “horror” personi Slenderman.
Žrtev je preživela, incident pa je spodbudil razpravo o negativnem vplivu medijev na otroke.

3. Kanye West uporabi v videu za pesem Bound 2 svojo golo ženo Kim Kardashian.
Čudno, nerodno in predvsem nič kaj “seksi”, kljub oprsju in stokanju. Video je le še dodatno objektiviziral Kim Kardashian.

4. Ljubljena filma zvezda Robin Williams stori samomor; novinarji s helikopterji obkrožajo hišo, hči Zelda pa je nadlegovana na Twitterju in Instagramu.
V urah in dneh, ko je svet izgubil velikega komika in igralca, so mediji in uporabniki družbenih medijev, pretvorili žalosten dogodek v travestije. K sreči je izrekanje podpore in sožalja postalo večja novica.

5. Ukradene gole fotografije zvezdnic, med drugim Jennifer Lawrence, Victorie Justice in Arianne Grande.
Internetni hekerji si ukradli in objavili gole fotografije zvezdnic, ki so jih ukradli iz njihovih iCloud računov.

6. Kim Kardashian in Paper Magazine poskušata zlomiti internet z goli slikami njene zadnjice.
Internet je ostal nedotaknjen, samo ena zvezda resničnostnega šova več, ki razkazuje svoje precejšnje premoženje brez globljega razloga kot pa je pridobivanje pozornosti.

Pa zbogom, 2014!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!