fbpx

Najlepše zasebne hiše, med njimi tudi slovenska

Villa Ypsilon, LASSA arhitekti

Predstavljamo vam bomo 10 najlepših zasebnih hiš, ki uporabnikom ponujajo edinstven umik iz zunanjega sveta, med njimi pa je tudi slovenska.

Kljub raznovrstnosti, materialu in okolju izbrane hiše nudijo inovativne rešitve za majhne prostore, ki se odzivajo na njihove kontekste in jih povezujejo. Hiše so si med seboj zelo različne, zasledili boste vse od hiše, ki je v celoti izdelana iz kamna in je v Mehiki, do naravno oblikovane hiše, ki je v Indiji.

1. Circular ‘solo house’, KGDVS arhitekti

V impresivni španski pokrajini Matarrana je belgijski arhitekturni biro zasnoval hišo, ki se zlije z okolico in poudari njene naravne lepote. Zaradi izjemno lepe pokrajine s srednjeveškimi vasmi, kristalnimi rekami in oljkami zelo spominja na italijansko Toskano. Na vrhu planote, ki ima razgled na Sredozemsko morje, je krožna streha s premerom 40 metrov. Streho podpirajo štiri ovalne stene. Zunanjo stan okrogle hiše je mogoče z zaveso zastreti in preprečiti radovedne poglede. Notranjost je prav tako razdeljena na štiri dele: bivalni del, zasebni del, del za goste in bazen. V notranjem okroglem atrijskem dvorišču je velik vrt.

2. An elliptical seaside residence, Mário Martins arhitekturni biro

Hiša leži ob morju na poševnem terenu v Luzu na Portugalskem. Arhitekt Mario Martins je želel, da bi se nova stavba čim bolj ujemala z že obstoječo hišo, ki je na vzhodni strani. Arhitekt je pri oblikovanju izhajal iz koncepta ravnotežja. Občutek ravnotežja lahko najdemo v celotni strukturi stavbe. Zapolnjen elipsast tloris je pravo nasprotuje elipsasti odprtini na strehi – oboje ustvarja dinamično razmerje med pozitivnim in negativnim prostorom, gostoto in zračnostjo ter svetlobo in senco.

3. Gumpha house, Shailesh Devi

Arhitekt je z zasnovo hiše želel premostiti vedno večjo vrzel med mestnim življenjem in naravo. Hiša je v Nashiku v Indiji in s svojo naravno obliko in poetično igro svetlobe in sence ponuja zelo edinstveno, duhovno zatočišče. Hiša s svojimi valovitim tlorisom spominja na živi organizem in je zasnovana kot skrivališče pred vsakodnevnim vrvežem, kjer lahko človek spet najde svoj notranji mir.

4. House in Morillos, Christian Izquierdo

Na vrhu peščene sipine s pogledom na morje v Čilu stoji lesena počitniška hiša, ki jo je zasnoval arhitekt Christian Izquierdo. Hiša je zasnovana iz štirih kubusov, ki se postopoma iz osrednje kuhinje odpirajo v okolico. Sestavljena je iz laminiranih lesenih panelov in ima vsega skupaj 72 vrat. Vsa vrata je mogoče odpreti ter tako hišo povezati z okolico.

5. Casa tierra, Ummo arhitekturni studio

Hiša s svojo integracijo v razjedeno steno apnenčevih sedimentov na največji možen način izkorišča naravne danosti lokacije. V notranjosti gladke bele stene delijo votlino in s tem poudarjajo grobo teksturo naravnega kamna ter jasno nakazujejo ločnico med naravnim in dodanim materialom. Že sam sprehod skozi hišo ponuja svojevrstno in neobičajno prostorsko doživetje.

6. Villa Ypsilon, LASSA arhitekti

Tlorisno streha hiše spominja na črko Y – zaradi tega tudi njeno ime Ypsilon vila. Streha je ozelenela ter pohodna in se na vseh končnih straneh “črke Y” dotika tal. Postavili so jo v Grčiji, na jugu Peloponeza. Družinska rezidenca je razdeljena na dva dela. Na severnem delu so zasebni prostori, tri spalnice, dve kopalnici. Na južni strani so dnevna soba, kuhinja z jedilnico. Z južne strani je možen vstop na zunanjo dvorišče, kjer je bazen.

7. House in the Orchard, Jan Šépka

Hiša je postavljena sredi sadovnjaka na Češkem. Naravna gmota lebdi nad poševnim terenom, obdanim s sadnimi drevesi ter razgledi v dolino. Dostop do bivalne enote poteka po jekleni brvi. Hiša je trinadstropna, v pritličju je kuhinja z jedilnico, spalnico ter kopalnico. V nadstropju, do katerega se dostopa po stopnišču, sta dnevni prostor in še ena spalnica. Na najvišjem nadstropju je pisarna z velikim oknom, ki ima dovolj naravne svetlobe ter lep pogled na okolico.

8. A compact living unit, OFIS arhitekti

Modularna hiška, ki se prilega različnim lokacijam, terenom in klimatskim pogojem. Modularna zasnova omogoča širok spekter uporabe – lahko je počitniška hiška, hišica na drevesu, gorski bivak ali raziskovalna celica enota. Prav tako je hiška prilagodljiva glede na lokacijo – moduli se lahko zlagajo navpično ali vodoravno, odvisno od danih pogojev.
Osnovni modul meri 2,5 × 4,5 m, njegova višina pa je 2,7 m. Zasnovan je tako, da lahko tudi en sam modul deluje kot samostojna enota, kjer je dovolj prostora za kuhinjo, kopalnico in posteljo. Prototip ima leseno konstrukcijo, prekrito z lesenimi ploščami tako na zunanji kot na notranji strani. Hiška je nekaj časa stala tudi na Grajskem griču v Ljubljani.

9. MA house, Cadaval & Solà Morales arhitekti

Značilnost monolitne hiše, ki so  jo postavili v Mehiki, je njen gradbeni material – kamen. Arhitekti so izhajali iz dejstva, da je kamen na kraju samem in ga je mogoče pridobivati lokalno. Poleg tega je bila potreba po majhnem vzdrževanju in nizki ceni nadaljnji razlog, zaradi katerega je v večji meri uporabljen kamen. Ob kamnu, ki je primarni gradbeni material, so za gradnjo kot kontrast uporabili tudi neobdelan beton. Hiša je zasnovana glede na naravno pot sonca, vsi prostori se čez dan napolnijo z neposredno sončno svetlobo. Vsaka stranica hiše se odpira na okoliško pokrajino.

10. Comunal: Taller de Arquitectura

Hiša je nastala kot odgovor mehiškim oblastem, ki so na začetku leta 2016 naravne materiale, kot so bambus, les in slama, označile kot neprimerne in zanje ukinile državne subvencije pri gradnji ter s tem podražile gradnjo. Arhitekti so v iskanju cenovno sprejemljive rešitve za gradnjo izdelali objekt, ki se sestavi iz tipskih stenskih panelov in paličnih nosilcev, ki imajo kljub neuporabi naravnih materialov za nosilno konstrukcijo značilnosti lokalne gradnje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.