Največji zbiralec gramofonskih plošč na svetu: brazilski magnat želi kupiti vse vinilke tega sveta

Paul Mawhinney, bivši lastnik glasbene trgovine v Pittsburgu, je več kot 40 let zbiral gramofonske plošče in teh se je do lani nabralo za okoli tri milijone. Med njimi mnoge take, ki so na prodajnih policah delale le gnečo in tudi po smešno nizkih cenah niso našle kupcev. Čeprav gre za dediščino, ki nujno potrebuje digitalni zapis, Paul dolgo ni našel kupca. Dokler glasbenega omnibusa ni odkupil avtobusni magnat Zero Freitas.

Indiferentnost ljudi do vinilk, ki so bivale v košaricah, za katere se je nakup zdel kraja, je te fonografske plošče skozi čas naredila za dragocene, saj so se ohranili le zbirateljski ali morda celo le ‘milostni’ primerki, ki so danes edini ohranjeni ‘pisni’ viri te glasbe. Dve desetletji je Mawhinney neuspešno iskal kupca za svojo fon-tastično zbirko. Ko je že zgledalo, da mu je uspel 21-milijonski posel s podjetjem CDNow, je prodajo ustavil dot.com mehurček. Leta 2008 je poskusil srečo na eBayu, a 2,2 milijona evrov, kolikor jih je ponudil nek Irec, se je izkazalo za ‘lažni alarm’. Lansko leto pa se mu je le prikazala Marija, ali bolje, osem poltovornjakov, ki so zbirko iz ameriškega Pittsburga odpeljali v Brazilijo.

Da Zero Freitas lažje najde določene plošče, jih ne samo tematsko razvršča, ampak temam doda vizualno sidro. Kjer vidite karte Star Wars hrani Disneyeve vinilke.
Da Zero Freitas lažje najde določene plošče, jih ne samo tematsko razvršča, ampak temam doda vizualno sidro. Kjer vidite karte Star Wars hrani Disneyeve vinilke.

Paul Mawhinney kupca is Sao Paola, Zera Freitasa, ni nikoli spoznal, a brazilski bogataš s svojo linijo avtobusov je že od otroštva obseden s kupovanjem gramofonskih plošč in že 40 let obiskuje terapije, da bi odkril vzrok svoje obsedenosti. Terapevtu mora zveneti kot pokvarjena plošča, a z nakupom je naredil ogromno za ohranitev glasbene dediščine. In Paulov zbirka je zgolj kaplja v morje, zgolj še ena postaja, saj Zero pridno, kot njegovi avtobusi potnike, pobira plošče tudi od drugih manjših zbirateljev. ‘Kompulzivno’ nakupovanje plošč ima korenine v njegovem otroštvu, ki so začele poganjati, ko mu je oče pri petih letih kupil hi-fi, s katerim je prišlo tudi 200 albumov.

PREBERITE ŠE: Clearaudio: zvok in oblika, kot se šika

In kaj namerava Freitas storiti s to goro plošč? Skladišče, kjer jih trenutno hrani, bo kmalu spremenil v neke vrste glasbeno knjižnico z imenom Emporium Musical, kjer bodo lahko ljudje poslušali vinilke, če obstaja duplikat, pa si jih tudi izposojali.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 stvari, ki bi jih morali vedeti o močnih ženskah!