fbpx

NASA ti omogoča, da vidiš, kaj je na tisti dan, ko si se rodil, ujel teleskop Hubble

Eden najpomembnejših teleskopov v zgodovini astronomije, vesoljski teleskop Hubble, letos praznuje 30 let. NASA to častitljivo obletnico obeležuje tudi tako, da ti na svoji spletni strani omogoča, da vidiš, kaj izvenzemeljskega je na tvoj rojstni dan v svoj objektiv ujel Hubble.

Vesoljski teleskop Hubble so lansirali 24. aprila 1990. Nahaja se 547 kilometrov nad Zemljo, vsak dan pa opravi 15 kroženj, približno eno na vsakih 95 minut. Giblje se s hitrostjo približno 8 kilometrov na sekundo, dovolj hitro, da na primer prepotuje ZDA v približno 10 minutah.

Njegova naloga je, da ponuja vpogled globoko v vesolje, saj lahko nabere več svetlobe, kot je lahko zazna človeško oko. To mu uspeva s pomočjo zrcala s premerom 2,4 metra, kar je manj od večine teleskopov na Zemlji. A lokacija Hubbla, v nizki orbiti zunaj naše atmosfere, mu daje izjemno jasnost.

Rakovica, tudi Rakova meglica, kot jo je ujel Hubble
Rakovica, tudi Rakova meglica, kot jo je ujel Hubble

NASA ti zdaj omogoča, da torej vidiš, kaj se je dogajalo v vesolju na tvoj rojstni dan od leta 1990. Čeprav ni nujno, da boš takoj dobil informacije kaj točno se je dogajalo na tisti dan, ko si privekal na svet, boš lahko videl, kaj se je dogajalo na isti datum kakšnih par let kasneje (ali prej).  Morda je bil ravno tvoj rojstni dan prelomen!

Kaj se je v vesolju dogajalo na tvoj rojstni dan?
Kaj se je v vesolju dogajalo na tvoj rojstni dan?

Dodatne Informacije

Več informacij:
nasa.gov
hubblesite.org

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.