fbpx

Dokazano: 5 preprostih navad, ki vas bodo osrečile

Kaj vas osrečuje? Verjetno se odgovor od človeka do človeka razlikuje. Nekatere najbolj na svetu osreči čas, preživet z družino, medtem ko drugi za srečo potrebujejo neomejene količine čokolade ali pa čas za intenzivno telovadbo. Znanost se je lotila iskanja univerzalnega odgovora. Kaj so tiste stvari, ki vsakega Zemljana naredijo srečnejšega? Preberite seznam 5 znanstveno dokazanih navad, ki vas bodo osrečile.

Če si boste privzgojili te navade, boste zagotovo srečnejši kot danes. Če pa teh 5 navad že upoštevate, pa v komentarju označite prijatelja, ki mu želite pomagati!

Poslušanje glasbe, ki vas je spremljala v srečnem obdobju vašega življenja

Doseganje znanstveno dokazanih navad, ki vas bodo osrečile, sploh ni težko. Tako se na primer poslušanja glasbe, ki vas je spremljala v srečnem obdobju vašega življenja, gotovo ni težko navaditi. Zakaj torej ne bi poskusili? Da vas prepričamo, pa vam zaupamo naslednje dejstvo. Glasba v možganih sproži aktivnost, ki deluje tako, da nas zelo hitro čustveno in kognitivno ponese v čas in kraj, kjer smo to glasbo poslušali v preteklosti. Če boste poslušali pesem, ki ste jo poslušali v srečnem obdobju svojega življenja, bo del srečnih čustev osvetlil tudi vašo sedanjost.

Poslušajte glasbo
Poslušajte glasbo.

Smejte se

Raziskave so pokazale, da nasmeh deluje v obe smeri: ko se počutite srečni, se začnete smejati, a tudi če se najprej začnete smejati, postanete srečnejši. Raziskave so pokazale, da smejanje (čeprav na začetku prisiljeno) v možgane pošlje informacije, da se dogaja nekaj dobrega, zato postanemo srečnejši. Znanstveniki so ugotovili, da smejanje sproducira toliko hormonov sreče, kot jih proizvedemo, če pojemo 2000 tablic čokolade.

Smejte se
Smejte se.

Postavite si cilje

V neki raziskavi so udeleženci morali na zaslonu poiskati krogec, ki se je od drugih nekoliko razlikoval po velikosti, odtenku barvi ali po strukturi. Ko so dobili navodila, naj tisti krog zgrabijo, so se odrezali veliko bolje kot takrat, ko so morali samo opisati, kateri izmed krogcev je drugačen. Kaj to pomeni? Nič manj kot to, da cilji dobesedno spreminjajo naš pogled na svet. Ko se počutite pod stresom, je zato odlična rešitev, da si postavite dolgoročne cilje. To vam bo dalo občutek nadzora nad situacijo, kar bo vodilo v sproščanje dopamina, ki bo povišal občutek sreče.

Postavite si cilje
Postavite si cilje.

Naspite se

Nespečnost vodi do depresije, prav tako pa depresija lahko povzroča motnje spanca. Dokazano je tudi, da lahko kronično pomanjkanje spanja nevarno poveča željo po samomoru. Dober spanec je torej ključnega pomena za doseganje sreče. Čez dan si privoščite dovolj gibanja, ponoči pa se izogibajte svetlim okoljem (tudi zaslonom). Dobre uspehe pri izboljšanju spanca omogočata tudi uravnan bioritem in branje pred spanjem.

PREBERITE ŠE: Zakaj bi morali spati goli?

Ne kratite si spanca
Ne kratite si spanca.

Ne odlašajte z delom

Možgani niso koherentna gmota, ki deluje v popolni usklajenosti. Več struktur se med sabo marsikdaj krega in lobira, da je prav izpolnitev njihove naloge najbolj ključna za preživetje organizma. Mogoče vam je takšna dilema znana: morate se lotiti pomembnega eseja, a na sporedu je ravno novi del Game of Thrones, in če ga ne pogledate, boste tvegali izpostavljenost neskončnemu številu spoilerjev na družbenih omrežjih. A priporočamo vam, da naslednjič tvegate nevarnost, da prek Facebooka izveste, kdo je oče Jona Snowa, ter se najprej lotite eseja. Zakaj? Odlašanje bo povzročilo dodaten stres, zaradi katerega se boste pozneje eseja še veliko težje lotili. V nasprotnem primeru pa, če se boste najprej lotili dela, boste začeli dobro navado, ki vas bo v prihodnosti dodobra obvarovala nepotrebnega stresa.

Odlašanje povzroči stres
Odlašanje povzroči stres.

Deli ta članek s prijateljem, ki ga najbolj potrebuje. Označi ga v komentarju pod to Facebook objavo!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!