Ste mislili, da “fortune cookies” izvirajo iz Kitajske? V resnici gre za japonski kulinarični izum, kitajskega izvora pa je dejansko “ketchup”, za katerega smo vedno mislili, da je tipično ameriški…
Večina nas ve, da prototip hamburgeja izvira iz Nemčije in da Italijani niso edini, ki so si zamislili koncept pice. Vendarle ostaja še nekaj jedi, ki presenečajo s svojim dejanskim izvorom.
1. “Fortune cookies” niso iz Kitajske
Japonski študent je med pisanjem diplomske naloge raziskoval izvor vsem znanih piškotkov, ki napovedujejo prihodnost. Na veliko presenečenje večine je odkril, da imajo piškotki v resnici japonsko poreklo. Na Kitajskem nam s “fortune cookies” celo ne bodo postregli!
2. “Ketchup” je dejansko kitajski izum
Et ord “ketchup” je sprva pomenila “fish sauce”, pri kateri gre za kitajsko omako, ki jo pozna večina ljubiteljev kitajske kulinarike. Dandanes besede v provinci Fujian, iz kjer izvira, ne slišimo več, prva verzija omake pa tudi ni vsebovala nič podobnega paradižniku. Tega so omaki dodali Američani, prvi recept za paradižnikov kečap pa so v Ameriki objavili že davnega leta 1812.
3. “Churros” sploh niso mehiški
Še vedno ne vemo ali so sladico “churros” zakrivili španski pastirji, portugalski mornarji ali Kitajci, a zagotovo lahko rečemo, da hrustljavih palčk niso izumili Mehičani. Po zanimivi teoriji naj bi sladico na Kitajskem odkrili portugalski mornarji in jo prinesli domov, nato pa naj bi jo posvojili Španci ter jo prilagodili svojem okusu. Katerekoli narodnosti že, sladico so Latinski Ameriki predstavili konkvistadorji.
4. Masleni rogljički originalno ne prihajajo iz Francije
Zaradi francosko zvenečega poimenovanja “croissants” smo bili od nekdaj prepričani, da so masleni rogljički francoski. Priljubljen priboljšek, ki so ga prvič spekli v 17. stoletju, dejansko izvira iz Avstrije, v 18. pa je rogljičke Franciji predstavila na Dunaju rojena kraljica Marie-Antoinette.
5. Mesne kroglice v bistvu niso italijanske
Prepričani smo bili, da mesne kroglice in špageti prihajajo iz Italije. Vendar temu ni tako. Mesne kroglice so sicer italijanskega izvora, a jim tam pravijo “polpettes” in jih ne jedo v kombinaciji s špageti. “Polpettes” so veliko manjše velikosti kot slovite mesne kroglice, Italijani pa jih pripravljajo v juhah. Mesne kroglice so posledica migracije velikega dela italijanskega prebivalstva v Ameriko med začetkom 1800 in koncem 1900 ter takratnje potrebe po hranljivi poceni hrani.