fbpx

6 ting du ikke visste om champagne

Šampanjec

Du husker nok ikke første gang du smakte champagne. Men du husker absolutt den forførende smaken som overbeviste deg om at det er drukket ved spesielle anledninger av en grunn. Champagne pryder festpyntede bord, den brukes til å skåle suksesser og feire bursdager. Det er umulig å motstå, fordi smaken er forførende og magisk.

Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.

1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.

V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.

2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.

Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.

3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.

Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.

LES MER: Champagne eller musserende vin for årets første dag

4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.

Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.

Zapeljiv šampanjec
Zapeljiv šampanjec

5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.

V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.

6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.

Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.