Slovensk kulturarv er sterkt sammenvevd med birøkt. Dermed har bien blitt et symbol på hardt arbeid, og søt honning er flytende gull, som vi bruker til å tilberede en rekke produkter, smakfulle godbiter, og i kaldere dager kan den også hjelpe oss med å styrke immunforsvaret. Den tradisjonelle 9. Europark-honningfestivalen vil bli dedikert til birøktere og honning i det største kjøpesenteret i det nordøstlige Slovenia.
Ta bo potekal ob dnevu slovenske hrane, ki bo letos 15. november, in v podporo projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Slovenske čebelarje in njihove izdelke lahko v Europarku Maribor obiskovalci spoznajo v petek in soboto, 15. in 16. novembra.
Medeni konec tedna v Europarku
Na tradicionalnem Europarkovem festivalu medu se bodo tudi letos predstavili čebelarji, ki pridelujejo slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Čebelarska zveza društev Maribor, Zadruga za razvoj čebelarstva in Čebelarska zveza Slovenije. Obiskovalci bodo lahko spoznali raznolikost in bogatost slovenskega medu ter drugih zakladov čebeljega panja, kot so matični mleček, propolis, cvetni prah in čebelji vosek. Na festivalu bodo predstavili več vrst odličnega domačega medu, za vse sladkosnede in gurmane pa ne bodo manjkali niti medenjaki, čokolada z medom in razne medene pijače. Razstavljena bodo tudi čebelarska orodja, za najmlajše pa bodo v petek od 16. do 18. ure ter v soboto med 10. in 12. uro potekale posebne čebelarske delavnice, na katerih se jim bo pridružila tudi medena kraljica.
Mer informasjon på:
europark.si