fbpx

Ingefær sies å ha en overraskende effekt på våre beslutninger

En fersk studie fant at følelsen av avsky sannsynligvis på en eller annen måte er relatert til den fysiologiske følelsen av kvalme. Videre har forskere vist at følelsen av avsky er direkte involvert i dannelsen av våre moralske vurderinger – altså om en handling er rett eller gal. Og hvordan oppdaget de det? Med et sett med eksperimenter som involverer ingefær! Det viser seg at ingefær har en indirekte effekt på våre moralske vurderinger.

Ingver posredno vpliva na naše moralne sodbe. Drugače rečeno: če pojeste ingver, boste do dejanj, ki se vam ne zdijo pravilni, manj strogi, kot če ingverja ne zaužijete (gre seveda za večjo verjetnost in ne za zagotovilo). In kako lahko neka hrana vpliva na naš kompas o pravilnem in napačnem? To so razvozlali raziskovalci iz British Colubia univerze v Kanadi. Znano je, da ingver zmanjša občutek slabosti. V prvem eksperimentu, so delu udeležencem dali ingver, drugim delom pa sladkorni bonbon. Nato so morali poročati, koliko gnusa občutijo ob različnih fotografijah (recimo fotografiji starega mesa ali pa fotografiji moškega, ki bruha na stranišču, ipd.). Skupina, ki je pojedla ingver, je v povprečju izražala manj občutka gnusa. Ker vemo, da ingver vpliva na občutek slabosti, je morda možno, da sta gnus in fiziološki občutek slabosti na nek način povezana.

Ingver zmanjša občutek slabosti.
Ingver zmanjša občutek slabosti.

V drugem eksperimentu so morali udeleženci (eni so zaužili ingver, drugi sladkor) povedati, kako strogo ocenjujejo določene prestope moralnih mej (recimo kako sporno ocenjujejo poroko z bratrancem ali pa kako sporno je, da se delavec v mrtvašnici iz zanimanja dotika odprtega očesa trupla). Zopet se je pokazalo, da so tisti udeleženci, ki so zaužili ingver, manj ostro obsodili moralno sporna dejanja.Tretji in četrti eksperiment, sta bila ponovitev drugega z dodanimi primeri nasilja, neupoštevanje avtoritete, varanja itd., in sta prav tako pokazala, da ingver vpliva na strogost naših moralnih sodb.

Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.
Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.

Bistvo te raziskave ni v tem, da lahko ob zaužitju ingverja hitreje delamo sporna dejanja (učinki ingverja so bili zelo zelo majhni), temveč, da obstaja povezava med fiziološkim občutkom slabosti in gnusom ter med gnusom in moralnim presojanjem. 

Mer informasjon

Mer informasjon:
psycnet.apa.org

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.