fbpx

Hvordan ta vare på et levende juletre i en gryte?

Vi har samlet noen tips til deg om hvordan du tar vare på et levende juletre i en potte og hva du bør være oppmerksom på når du kjøper et.

Če želite biti popolnoma okolju prijazni, si letos kupite pravo božično drevo v loncu, ki ga lahko po praznikih posadite na vrt. Kako pravilno skrbeti za živo božično drevo v loncu in na kaj morate biti pozorni, ko ga kupujete?

Hvordan ta vare på et levende juletre i en gryte?

Ko kupujete božično drevo v loncu, mora to biti zdravo in lepo razvito. Če uspete, preverite korenine. Če je smreka ali jelka vzeta iz zemlje tik pred prodajo in jo kot takšno samo porinejo v lonec, boste videli le močne, glavne korenine, drobnih vlaknatih korenin pa bo zelo malo. Takšno drevo se lahko po tem, ko ga posadite, hitro posuši.

Også ne pretiravajte z velikostjo. Če želite drevo v loncu obdržati do naslednjega božiča (in morda še več let), izberite manjše, počasi rastoče sorte iglavcev (okrogla smrečica, stožčasta smrečica …). Večina iglavcev namreč hitro raste, zato lahko en, dva, tri prerastejo lonec.

Izberite manjše, počasi rastoče sorte iglavcev.

Preden božično drevo v loncu prinesete v hišo, je priporočljivo, da je živo božično drevo nekaj dni v neogrevanem prostoru, na primer v garaži, zimskem vrtu ali v podobnem prostoru, da ga navadite na spremembo temperature. Na tem mestu naj stoji tudi po praznikih, pred sajenjem na vrt. V hiši drevo ne sme stati dlje kot deset dni, najbolje pa je, da ga postavite stran od virov toplote (idealna temperatura je od 15 do 18 stopinj Celzija). Če je rastlina izpostavljena visokim temperaturam, lahko prekine obdobje mirovanja in tako sprosti nove poganjke, ki bodo zlahka zamrznili, ko bomo drevo postavili ven. Vsak dan je tudi treba preveriti vlažnost zemlje v posodi. Ne sme se izsušiti, a tudi ne sme biti preveč vlažna.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.