Høsten varsler ankomsten av granateplet, som dessverre er bedre å se i butikkhyllen enn i våre hender. Skal jeg skrelle den med en kniv? Hva om jeg bare prøver med hendene denne gangen? En million tanker, i mellomtiden, flyr røde frø rundt, som om en massakre nettopp skjedde hjemme hos deg. For å unngå en "elv av blod", bør du lære deg hvordan du åpner et granateple en gang for alle. Det er enklere enn det ser ut til.
Granatno jabolko je sadež, ki se poda k različnim jesenskim jedem. Svojo popularnost pa je v našem času dosegel takrat, ko so dekleta na Instagramu množično fotografirala smutije in ovsene kaše, ki so okrašene z rdečimi semeni. Poleg tega, da je sadež videti zelo zanimivo, naj bi bil tudi zelo zdrav – vseboval naj bi vitamin C, antioksidante in kalij, izboljšal pa naj bi zdravje vaših zob in zmanjšal tveganje za bolezni srca in ožilja.
Preden vaše brbončice začutijo drobna semena, je pomembno pravilno izbrati granatno jabolko. Izbrati bi morali sadež, ki je dovolj težek za svojo velikost in je nepoškodovan. Njegova lupina pa mora biti debela, Ja ščiti plod. Ko to naredite, je trenutek resnice pred vami. Kako torej pravilno odpreti granatno jabolko?
Preden začnete lupiti granatno jabolko, zaščitite rezalno podlago z brisačami, ki bodo absorbirale vso odvečno væske, ki jo bo sadež spustil. Odrežite vrh sadeža in dno. Zagledali boste zvezdasto obliko, ki ji nato morate slediti pri rezanju. Tam, kjer je stranica ‘zvezde’, z nožem tudi zarežite po dolžini. Na vseh mestih naredite enako. Nato vsak krhelj razprite in ločite drug od drugega. Ko to naredite na vseh straneh, bo nastala razprta ‘zvezda’ – iz vsakega krhlja pa izluščite semena.
Postopek si lahko ogledate tudi v videozapisu: