fbpx

Tilbered gløgg etter Jamie Olivers oppskrift

Prøv Jamie Olivers utmerkede gløggoppskrift, som har lite til felles med den klassiske, vanligvis utvannede og vanligvis for søte, lapskausen.

Eden najbolj prepoznavnih simbolov adventnega in božičnega obdobja je zagotovo Gløgg, praznična pijača, ki jo radi uživamo v hladnih zimskih večerih. Njegov prepoznaven vonj, ki v tem času običajno prevladuje na mestnih ulicah, je posledica najboljših zimskih začimb – nageljnove žbice, cimeta in muškatnega oreška.

Glede na razmere, bomo letos preskočili druženje po božičnih sejmih, kjer bi lahko preizkusili, kdo ponuja najboljše kuhano vino, vendar to ne pomeni, da ne bomo uživali. Kuhano vino lahko enostavno pripravimo tudi doma in uživamo v njegovih okusih.

Slavni britanski kuhar Jamie Oliver je znan po svojih božičnih receptih, med njimi je tudi ta za kuhano vino. Kot smo že omenili, je skrivnost popolnega kuhanega vina v začimbah, poleg že omenjenih pa lahko v lonec dodate tudi druge začimbe, ki so vam všeč, kot so zvezdasti janež, kardamom, ingver in lovor. Oliver pravi, da je ključ v načinu priprave, zato morate biti potrpežljivi. Pustite, da se tekočina nekoliko segreje, da se bodo vsi ti okusi imeli čas zmešati z vinom.

Pripravite si kuhano vino po receptu Jamieja Oliverja.

Kuhano vino po receptu Jamieja Oliverja

Ingredienser

  • 2 klementini
  • 1 sitron
  • 1 lime
  • 200 gram sukker
  • cimetova palčka
  • 3 lovorjevi listi
  • muskat
  • strok vanilje
  • 2 janežovi zvezdi
  • 6 nellik
  • 2 steklenici Chiantija ali drugega rdečega vina

Forberedelse

Priprava je enostavna. Najprej olupimo vse citruse (ker so lupine del kuharije je prav, da so ekološki). Sladkor stresemo v posodo in damo na štedilnik na srednjo temperaturo, dodamo olupke citrusov in notri stisnemo še sok klementin. Dodamo klinčke, lovor, cimet in malce muškatnega oreška (noževo konico). Dodamo še vanilijo in prelijemo z vinom, le toliko, da je sladkor prekrit. Pustimo, da se sladkor počasi stopi, nato pa segrejemo do vretja in vremo 4 do 5 minut – dovolj bo, ko v posodi nastane gost sirup. Znižamo temperaturo in dodamo preostalo vino ter janeževe zvezde. Nežno segrevamo kuhano vino še 5 minut in serviramo.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.