Vi har allerede lært å tilberede hyllebærsirup og stekte hylleblomster før vi savner hylleblomstene, og vi har tatt i bruk oppskriften på hyllebærsyltetøy laget av hylleblomster. Vi kan møte dette praktisk talt overalt, men vi innser sjelden at med noen få dusin blomster kan vi bli forsynt med en forfriskende drink hele sommeren og med noen få blomster kan vi få et deilig måltid, inkludert frokost, som er hyllebærets feil syltetøy laget av hylleblomster.
Hyllesyltetøy fra hylleblomster je omamno dišeč žele, ki ga pripravimo iz manj kot desetih bezgovih cvetov in ga lahko uporabimo kot namaz za kruh ali palačinke. Bezeg je pogosto spregledana rastlina, ki jo lahko uporabimo v celoti, od poganjkov do jagod. Trenutno bezeg cveti, kar je treba izkoristiti.
Hyllebærsirup smo že obdelali, ocvrte bezgove cvetove tudi, zdaj pa je čas, da si pogledamo še, kako iz bezgovih cvetov pripraviti bezgovo marmelado.
LES MER: Oppskrift: stekte hylleblomster
Bezeg ima poleg odličnega okusa tudi številne medisinske egenskaper, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili v kulinariki. In brez skrbi; če ste zamudili cvetenje bezga, še ne vrzite puške v koruzo. Na višjih lega cveti teden do dva kasneje kot v nižinah.
Recept za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:
Sestavine za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:
- 8 til 10 hylleblomster
- 1 sitron
- 600 g sukker
- 1 pose selleri
Postopek priprave bezgove marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!