Bled-kremskiven ble laget i 1953, da konditormester Ištvan Lukačević begynte å lage den. Alt annet er historie. Siden den gang har den populære desserten vært uutslettelig forbundet med en tur til Bled. Men hvis du trodde at tilberedningen bare var innenfor rekkevidden til de største konditorene, tok du feil. Du kan også tilberede en kremet skive som Blejska selv. Finn ut hvordan nedenfor, hvor vi gir deg en utmerket oppskrift på hjemmelaget kremskive.
Kremna rezina, kraljica slaščic, je že 33 let simbol blejska kulinarike. Originalen recept je seveda skrbno varovana skrivnost, a mi smo našli recept za blejsko kremno rezino, s katerim boste pripravili takšno, ki je praktično ne boste mogli ločiti od ”ene in edine”, postrežene v hotelu Park.
LES MER: Oppskrift: hjemmelaget frutabela, like god som originalen
Legendarisk rahli kremasti posladek, ki je šel na Bledu že 12-milijontič v ”ponatis”, je sestavljen iz več plasti. ”Platnici” sta iz listnatega testa, v njunem primežu pa najdemo kuhano vaniljevo kremo in stepeno sladko smetano. Boste poskusili izdelati domačo kremno rezino?
Recept za kremno rezino:
Sestavine za kremno rezino:
- 3 eggehviter
- 4 eggehviter
- 8 skjeer sukker
- 4 ss mel
- 1 liter melk
- 1 vaniljev puding
- 1 zavitek listnatega testa
- søt krem
- melis
Postopek priprave kremne rezine:
Najprej listnato testo sobne temperature razdelimo na dva dela in razvaljamo na velikost pekača, ga na nekaj mestih prepikamo z vilicami in v pečici pečemo do zlato rumene barve pri 220 stopinjah Celzija. Nato zmešamo rumenjake, moko, puding, sladkor in 2,5 dl mleka. Dodatno zavremo preostanek mleka in vanj zlijemo ostale sestavine ter mešamo, dokler se ne zgosti. Ko se masa shladi, ji dodamo čvrst sneg iz 4 beljakov in počasi premešamo. Zlijemo na eno plast testa, položenega na s papirjem za peko obložen pekač. Drugo plast testa vnaprej razrežemo na enake kvadrate in jih položimo po kremi (tako jih bomo kasneje lažje rezali). Pekač postavimo v hladilnik, da se krema strdi, in ko je ohlajena, le še potresemo s sladkorjem. Kaj pa bela plast, se sprašujete. Potem pred polaganjem ”ploščič” iz testa stepete smetano in z njo premažete ohlajeno rumeno kremo. Postopek je nato enak kot pred dodajanjem bele plasti. Pa dober tek!