Ježki, kot v slaščičarnah radi pravijo čokoladnim kroglicam, posutim z mrvicami, so priljubljena slaščica, ki jo lahko pripravite ob številnih priložnostih, zlahka pa bodo nadomestili tudi torto. So hitro pripravljena čokoladna sladica, ki jo obvlada vsak. Odličen recept za slastne ježke vam izdamo v nadaljevanju.
Ježki so vsem poznana sladica, ki jo lahko pripravite za posebno priložnost ali kar tako. Zaradi njih na rojstnem dnevu nihče ne bo pogrešal torte. Recept za to dekorativno sladico je sila preprost, čokoladne kroglice pa so pripravljene že po nekaj minutah.
LES MER: Oppskrift: hjemmelaget rissjokolade
Ježek teka, teka in se kotali, čokoladne mrvice in kokos za posipanje nabadati hiti.
Recept za ježke (čokoladne kroglice):
Sestavine za ježke (čokoladne kroglice):
- 500 g Albert keksov (ali podobnih)
- 50 g kokosmel
- 70 g čokolade v prahu
- 200 g spiselig sjokolade
- 40 g melis
- 4 dl narejenega kakava
- 1 dl ruma
- 1 dl melk
- 2 žlici čokolade v prahu
- čokoladne mrvice ali kokos za posipanje
Postopek priprave ježkov:
Najprej kekse zmeljemo v prah in jim dodamo čokolado v prahu, kokos in sladkor ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo rum in še enkrat temeljito premešamo. Nato k masi prilijemo skodelico toplega kakava in mešamo toliko časa, da dobimo homogeno vlažno maso, ki se lepi na roke. Iz nje oblikujemo po želji velike kroglice. V ločeni posodi zmešamo nalomljeno ali naribano jedilno čokolado, čokolado v prahu in mleko ter damo segrevati, da sestavine stopimo (lahko segrevamo tudi v mikrovalovni pečici). V stopljeno čokolado nato le še namočimo čokoladne kroglice in jih povaljamo v mrvicah (ali kokosu). Pred uživanjem priporočamo, da jih nekaj časa v zaprti posodi hranite v hladilniku. Pa dober tek!