fbpx

Oppskrift: Enkel Sacher-kake

Selv om den originale Sacher Torte er en nøye bevoktet hemmelighet til Sacher Hotel, som vant retten til å bruke tittelen "Original" i 1953 (et år kjent i Wien som året for Sacher Torte-krigen mellom den wienske konfektkjeden Demel og Sacher Hotel), vil du også overbevise dine kjære med vår enkle oppskrift på den mest kjente wienerdesserten.

Sacher torta in njeni začetki segajo v davno leto 1832, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove elitne goste pripravi sladico, ki jo ti ne bodo mogli zavrniti. Ker pa je ravno takrat glavni kuhar zbolel, je stvar v roke vzel njegov vajenec, komaj 16-letni Franz Sacher. Gostje so bili navdušeni že nad njegovo izvedbo, še bolj pa so od navdušenja vzklikali vsi, ki so poizkusili torto njegovega sina Eduarda. Ta je namreč očetovemu receptu dodal čokoladen preliv in domačo marelično marmelado. Rojena je bila slastna čokoladna torta s sočnim polnilom, ki dandanes velja za sinonim za Dunaj. Čeprav si lastništvo originalnega recepta dandanes lasti hotel Sacher, lahko z našim enostavnim receptom vseeno pripravimo vrhunsko sacher torto, ki se kar topi v ustih.

Sestavine za sacher torto – biskvitno testo:

  • 150 g mel
  • 200 g zmehčanega masla
  • 100 g sukker
  • 100 g melis
  • 100 g spiselig sjokolade
  • 100 g melkesjokolade
  • 6 egg
  • 1/4 bakepulver

LES MER: Oppskrift: sjokoladesouffle

Enostavna Sacher torta
Enostavna Sacher torta

Ingredienser til fyllet:

  • 150 g domače marelične marmelade

Ingredienser til glasuren:

  • 200 g mørk sjokolade
  • 100 g smør

Prosess:

Nad parno kopeljo v večji posodi raztopimo čokolado in maslo. Premešamo in dodamo polovico sladkorja, sladkor v prahu in rumenjake. Beljake stepemo s preostalo polovico sladkorja v trden sneg. Moko in pecilni prašek presejemo. V beljake počasi umešamo čokoladno zmes in moko ter enakomerno mes prelijemo v namaščen pekač za torte. Za približno 50 minut postavimo na srednjo rešetko v pečici, ki jo prehodno ogrejemo na 180 stopinj. Pečeno čokoladno biskvitno testo vzamemo iz pekača in ga ohladimo. Ohlajenega na debelo premažemo z marelično marmelado. Biskvit lahko tudi razpolovimo, z marmelado premažemo prvo plast in nanjo postavimo drugo. Po želji. V kozici razstopimo čokolado in maslo ter z dobljeno glazuro prelijemo našo vrhunsko sacher torto. Postrežemo z izdatno merico stepene smetane in uživamo.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.