fbpx

Toppoppskrifter med asparges: passform, enkel og smakfull

Recepti s šparglji: preprosti in okusni recepti za prste obliznit

Asparges, vårbebuderen, er ikke bare et uunnværlig tillegg til kjøkkenet, men sies å ha mange andre positive egenskaper. Disse aspargesoppskriftene er perfekte for alle som elsker en enkel, smakfull og sunn rett.

Ko med sprehodom po tržnici ali trgovini s hrano zagledate šparglje, vam je jasno, da je zime uradno konec in bodo kmalu nastopili toplejši dnevi. Špargljem tako pravijo, da s znanilci pomladi, imeli pa naj bi tudi mange andre pozitivne lastnostni.

Beluši naj bi bili naravni vir folne kisline in antioksidantovpozitivno naj bi vplivali tudi na vaše lase, veljajo pa celo za naturlig afrodisiakum.

Ali veste, da so tudi v Angliji izdelali sendvič za kraljico Elizabeto, ki naj bi stal 240 evrov, vseboval pa tudi šparglje? Kaj še čakate? Če je dobro za modro kri, potem je tudi za nas! 🙂

Asparges pakket inn i prosciutto

Ingredienser:

  • mykere ost etter eget valg
  • 40 asparges
  • 20 skiver prosciutto etter eget valg
  • pepper

Forberedelse:

Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko.

Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.

Kremet aspargessuppe

Ingredienser:

  • 400 g hvit asparges
  • 20 g smør
  • 1 løk
  • 50 ml hvitvin
  • 800 ml grønnsaksbuljong
  • 100 ml søt krem
  • 50 ml melk
  • salt
  • pepper
  • muskat
  • en håndfull fersk gressløk

Forberedelse:

Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njej prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave, ki jih nato zalijte z belim vinom in jušno osnovo.

Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargovljih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.

Postrežeite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.

Laks med asparges og bakte poteter

Se dette innlegget på Instagram

Move over boring "healthy" dinner, a new EASY & DELICIOUS & NUTRITIOUS (ok, and #sassyapproved ) dinner might be one of my new favorites (if I played favorites 😉 ).⠀ …⠀ Meet this Sheet-Pan Lemon Honey Garlic Salmon, Asparagus, & Potatoes. Super simple & super easy. Add it to your meal prep or whip it up on a weeknight.⠀ …⠀ Have you tried sheet pan dinners? Do you want me to make more?!⠀ …⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #fishrecipe #salmon #realfood #realfoodrecipe #rdchat #realfooddietitian #albanydietitian #sassydietititian #dietitian #dietitianofinstagram #sheetpan #sheetpanrecipe #recipeoftheday #morevegetablesthanavegetarian #rdapprove #dietitianapproved #sportsdietitian #postworkout #postworkoutnutrition #glutenfree #sheetpandinner #crossfitnutrition #nutritionist #foodphotography #foodtographyschool … https://thesassydietitian.com/sheet-pan-lemon-honey-garlic-salmon-asparagus-potatoes/

Et innlegg delt av Laura aka "Sassy" | Dietitian (@thesassydietitian) on

Ingredienser (til 4 personer):

  • 1 kg nypoteter
  • 5 ss olivenolje
  • 15 ferske asparges
  • 4 laksefileter
  • 1 teskje salt
  • ½ ts nykvernet pepper
  • 3 ss sitronsaft

Forberedelse:

Mladi krompir operite  in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut.

Medtem ko, se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 mintah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico.

Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnitev ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Salat med fetaost og asparges

Ingredienser:

  • 900 g špargljev (oprani in porezani oleseneli deli)
  • 150 g hakket løk
  • saft av ½ sitron
  • 1 spiseskje sennep
  • 3 ss olivenolje
  • 1 fedd hakket hvitløk
  • 1 spiseskje honning
  • fersk persille
  • ½ ss havsalt og pepper
  • 450 g fetaost

Forberedelse:

Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vročo vodo, ki vre, jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami.

Medtem ko, se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.

Še drugi recepti s šparglji

Asparges stekes med biff
Hrustljava sirova pita s šparglji
Rahla omleta s šparglji
Spomladanska solata s šparglji in redkivcami

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.