Uansett hvor du har vært i verden, har du nesten helt sikkert kommet over en hel rekke supper som er typiske for det lokale kjøkkenet. Noe som slett ikke er overraskende, siden suppe er et av de eldste måltidene i verden, som folk har spist i uminnelige tider. Og når vi sier «siden for alltid», mener vi det bokstavelig talt!
Prvo juho so pred 20.000 leti kuhali in jedli Kitajci. To je odkritje, ki je pred kratkim presenetilo tako same arheologe, kot tudi zgodovinarje, saj so verjeli, da so ljudje začeli kuhati juho šele pred 5.000 leti, tj. v trenutku, ko je človek odkril lonec, ki je bil dovolj odporen na ogenj, da je lahko ta najmočnejši med obroki vrel ure in ure.
Toda juho so kuhali tudi v manj razvitih okoljih – kajti ne pozabimo, da starodavna kitajska civilizacija že dolgo drži primat najbolj razvite na svetu. Za kuhanje juhe brez lonca je bila potrebna le luknja v tleh, obložena z živalsko kožo, vanjo so postavili posodo in v vodo v posodi vrgli nekaj vročih kamnov. Arheološke raziskave so pokazale, da je bil ta način kuhanja juhe precej razširjen v zahodni Evropi že pred 25.000 leti! In zdi se, da so bili še pred tem celo neandertalci prisiljeni kuhati juho, da so lahko preživeli. Mimogrede, antropologi verjamejo, da je samo kuhanje dejavnost, starejša od 300.000 let. A vrnimo se k juhi nekaj tisočletij bližje našemu času.
Vsebina juh se je sčasoma razvijala, saj se je kuhanje izkazalo za veliko bolj učinkovito in okusno alternativo peki na odprtem ognju. Naši predniki so zato najverjetneje jedli juhe, ki bi jih danes prej povezali s kašo. Vanje bi dali polnozrnata žita, zelenjavo, meso, zelišča in včasih suho sadje. Hranilna vrednost juhe je bila seveda odvisna od družbenega razreda, ki mu je kuhar pripadal. Toda brez dvoma so se z juhami okrepčali tako bogati kot revni, juhe, kakršne poznamo danes, pa so začeli kuhati nekje v srednjem veku, ko so z ostalimi velikimi odkritji v Evropo prišle začimbe iz daljnih in eksotičnih držav in s katerimi so dvorni kuhari odprli vrata zelo izpopolnjenim in ekstravagantnim okusom.
Drugo zgodovinsko dejstvo, ki ga verjetno niste vedeli, je, da je nastanek restavracije neposredno povezan z juho. Natančneje, juha je bila ena prvih pekočih uličnih živil. Francozi so namreč v 16. stoletju z izrazom “restauratif” označevali juho, ki so jo prodajali na uličnih stojnicah. Tudi pomen besede je zelo pomemben in zagotovo povezan z eno glavnih značilnosti juhe – njenimi regenerativnimi lastnostmi. Juha je bila že takrat promovirana kot jed, ki obnavlja energijo in zdravi bolezni.
Znano je celo ime moškega, ki je restavracijsko dejavnost začel z juho – to je bil neki monsieur Boulanger. Goste je okrepil z “restauratifom” in jajci. Verjetno ni vedel, da bo s svojo skromno ponudbo poimenoval kraj, ki ga ljudje danes obiskujejo zaradi veliko bolj hedonističnih motivov – restavracije. Je torej čudno, da se je prav v Franciji odprla prva luksuzna restavracija? Bilo je leta 1786, in kuharji, zaposleni v tej restavraciji, so izpopolnili recepte za juhe, tako da so jih razdelili v dve skupini – lahke juhe le consommé ali boullions in goste juhe, bolj znane kot purées, veloutés ali bisques.
Naslednja prelomnica, ko gre za juho, se je zgodila leta 1897, ko je kemik John T. Dorrance odkril recept za juho iz vrečke. Ta vrsta juhe je zaradi svoje praktičnosti in enostavnosti priprave zelo hitro pridobila na priljubljenosti po vsem svetu. Najprej med popotniki, ki so to juho imenovali kar “žepna juha”, nato pa med vojaki, ki so se na frontah krepili s toplo juho iz vrečke.
Zakaj bi vsi morali jesti več juhe?
1. Juhe so zdrave
Če ne pretiravate z maslom ali smetano za kuhanje, so juhe pravzaprav zelo zdrave, saj običajno vsebujejo priporočeni dnevni odmerek zelenjave in žitaric. Ne glede na sezono, lahko vedno najdete kakovostno zelenjavo za okusno juho.
2. Juhe so cenovno ugodne in enostavne za pripravo
Juhe ne zahtevajo veliko truda ali spretnosti. V bistvu vržemo zelenjavo v lonec in smo končali. Poleg tega so juhe glede na razmerje med ceno in kakovostjo vredna naložba!
3. Juhe hidrirajo telo
V zimskih mesecih ni redkost, da pijemo manj, kot je priporočeno, in ker so juhe polne tekočine, so odličen vir vode, ki jo naše telo rabi za normalno delovanje.
4. Juhe pomagajo krepiti imunski sistem
Obstajajo znanstveni dokazi, da nekatere juhe ne pomagajo le pri preprečevanju bolezni, ampak naj bi nekatere bolezni celo zdravile! Živila, kot so čebula, česen, zelena in korenje, so bogata z dragocenimi hranili, tople juhe pa pomagajo tudi pri lajšanju bolečin v grlu.
5. Juhe delujejo pomirjujoče na telo
Krožnik tople juhe nam daje neverjetno dober občutek. Topla juha pomaga pri težavah s stresom in tesnobo, ker deluje pomirjujoče na naše telo. Poleg tega dvigne našo energijo in s tem prispeva k izboljšanju razpoloženja.
Her boste našli okusne recepte za preproste juhe, ki vas bodo lepo pogrele!