fbpx

Nekega dne bo po vaših žilah plavala ta grozljiva gosenica

Zdravstvo in tehnologija z medsebojnim sodelovanjem prispevata k razvoju številnih izdelkov, ki pripomorejo pri zdravljenju bolezni. Kaj lahko od njiju pričakujemo v prihodnosti?

Raziskovalci na univerzi City University Hong Kong so razvili tankega robota, ki spominja na gosenico. Tega naj bi v prihodnosti človeku vbrizgali v žilo in mu tako priskrbeli življenjsko pomembna zdravila.

Skulptura, ki vključuje na stotine drobnih nožic, v dolžino meri 17 mm, v širino 7 mm, v višino pa le 1 mm. Robot se s pomočjo magnetov na vsaki nogi lahko premika v različnih smereh. Znanstveniki poudarjajo, da nemoteno premikanje omogoča razmerje 1 : 1, ki predstavlja dolžino nožic in razdaljo med njimi.

Takšna je ta 'grozljiva živalca', ki bo nekega dne morda reševala življenja.
Takšna je ta ‘grozljiva živalca’, ki bo nekega dne morda reševala življenja.

Robot lahko v sekundi prepotuje 3 mm razdalje. Ob tem lahko premaguje različne ovire, hkrati pa prenese 100-krat večjo težo od svoje. Gosenica je sicer oblikovana tako, da lahko deluje v ekstremnih okoljih, sestavljenih iz krvi in sluzi.

Medicina na ta način izkorišča napredek tehnologije. Vse kaže na to, da bodo v prihodnosti za naše zdravje skrbeli roboti, ki bodo po telesu prenašali različna zdravila. Kljub temu je za zdaj še težko verjeti, da nas bo pred smrtjo nekoč rešila tehnološko napredna gosenica …

Dodatne Informacije

Več informacij:
nature.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!