Nekoč in danes: svetovna mesta, ki so glede na preteklost postala nerazpoznavna

Mesta nekoč in danes

Svet se je v zadnjih 100 letih neverjetno hitro razvijal, zato si je skoraj težko zamisliti, kako so se nekatere stvari v tem času spremenile. Nekatera mesta so šla tako v zadnjih desetletjih neštetokrat ''pod nož'' in so glede na preteklost postala nerazpoznavna. Najlepši primer je Dubaj, ki je bil še pred desetletjem in pol bolj kot ne puščava, danes pa je eno najživahnejših mest na svetu, kjer stroji brnijo 24 ur na dan in kjer se mestna veduta spreminja praktično iz dneva v dan. A Dubaj še zdaleč ni osamljen primer.

Mesta že več kot devet tisoč let igrajo pomembno vlogo v življenju človeka. Če so bila dolgo časa enaka, pa jih je naprej korenito spremenila industrijska revolucija, danes pa je kapitalizem tisti, ki narekuje drastične spremembe. Številnim mestom je uspelo ohraniti duh preteklosti, spet druga je preplavil kapital in so se v zadnjih desetletjih izrazito spremenila ter so praktično nerazpoznavna.

PREBERITE ŠE: Plavajoči hotel OFF – Pariz je bogatejši za hotel na vodi

London, Dubaj, Singapur, Tokio, New York, Vilna, Istanbul, Los Angeles …, primerov kar mrgoli. Oglejte si primerjave starih in današnjih fotografij mest, ki so se v zadnjem obdobju močno spremenila.

Nekoč in danes – svetovna mesta, ki so glede na preteklost postala nerazpoznavna:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!