fbpx

Nevarnost aplikacij za zmenke: kaj je “negging” in kako ga prepoznati?

Preden se odpravite ne zmanek, ne spreglejte tega!

Foto: envato

V času aplikacij za zmenke, kot sta Tinder in Bumble, še nikoli ni bilo lažje navezati stika in spoznati potencialnega "tistega pravega"- vsaj tako izgleda na zunaj. Realnost je žal nekoliko drugačna: tako na aplikacijah kot v resničnem življenju je še prelahko naleteti na nekoga, ki z nami nima najboljših namenov, zato je treba, preden se sploh dogovorimo za srečanje, preveriti opozorilne znake. In eden izmed najnevarnejših je gotovo "negging"- kaj pa to sploh pomeni in kako ga prepoznati?

Aplikacije za zmenke postajajo bolj in bolj popularne, za kar obstaja več razlogov. Ne samo, da je pandemija okrnila naše možnosti, da nekoga spoznamo v “resničnem življenju”, pač pa je marsikomu lažje navezati stik, brez da bi potreboval do osebe pristopiti v živo.
Toda prav dejstvo, da komunikacija poteka le prek spleta, nekaterim poda preveč poguma, ki ga nato izrabijo na napačne načine. In o enem od njih, takoimenovanovanem neggingu, se je razširila vest na družbenem omrežju Tik Tok.

Marsikomu se lažje spoznavati prek spleta Foto: Cottonbro / Pexels

Kaj je “negging”?

Večina popularno aplikacijo Tik Tok pozna po zabavnih videih, vendar pa lahko na njej najdemo tudi posnetke informativne narave. Lep primer je gotovo objava uporabnice @findingmrheight, ki je namenjena vsem, ki “tistega pravega” iščete na aplikacijah za zmenke.
Svetovalka na področju zmenkov v svojem posnetku opozori na eno izmed nevarnosti, na katere lahko naletite: takoimenovani negging. To je oblika čustvene manipulacije, ki je lahko zavedna, lahko pa nezavedna, vendar je v obeh primerih izredno škodljiva. To pomeni, da vas oseba užali na poseben, zahrbten način, ki ga morda sploh ne boste zaznali, pa vendar boste nenadoma začutili željo po potrditvi z njene strani, dojemali pa jo boste tudi kot boljšo od sebe.

@findingmrheight

How to spot negging in a profile: part 1. #negging #datingappadvice #pickupartist

♬ original sound – Ali – Dating Coach

Kako poskrbeti, da manipulaciji ne podležete?

Da neggingu ne bi podlegli, morate biti pozorni, kako se počutite, ko si ogledujete profile in sporočila potencialnih izbrancev. Se počutite polne interesa ter želje, da bi o človeku izvedeli več, ali pa se sprašujete, ali ste zanj sploh dovolj dobri? Se vam zdi, da se morate dokazati? To sta dva znaka, ki kažeta, da je morda bolje, če ohranite svoje možnosti odprte.
Pazljivi bodite tudi na občutke, ki jih dobite, ko oseba za vas pokaže interes. Nič ni narobe, če se razveselite, toda nobenega razloga nimate za nejevero ali celo živčnost, kako boste njeno pozornost ohranili – predvsem, če je sploh ne poznate.
Zapomniti si morate, da v vas nihče nima pravice povzročiti občutka, da niste dovolj – pa naj bo to prek aplikacije ali v živo, v romantičnem ali pa platonskem odnosu.

@findingmrheight

How to spot negging: part 2! #negging #datingappadvice #redflags

♬ original sound – Ali – Dating Coach

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!