fbpx

Nickel Stuff

Nickel stuff je ime nenavadnega plesnega koraka, ki ga je ustvaril Tony Allen in z njim zmagal na plesnem turnirju v londonskem baru oziroma diskoteki Nickel. S predstavo v režiji Ivice Buljan stopamo v disko sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga poznamo predvsem po filmu Vročica sobotne noči z Johnom Travolto ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
od 9 do 21 evrov

Nickel stuff je ime nenavadnega plesnega koraka, ki ga je ustvaril Tony Allen in z njim zmagal na plesnem turnirju v londonskem baru oziroma diskoteki Nickel. S predstavo v režiji Ivice Buljan stopamo v disko sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga poznamo predvsem po filmu Vročica sobotne noči z Johnom Travolto v glavni vlogi. Ta kultni film je avtorja Bernarda-Marie Koltèsa tudi spodbudil k pisanju prvotno filmskega scenarija, ki pa morda še bolj dinamično zaživi na gledališkem odru. Koltès je zgodbo seveda predstavil iz svojega večplastnega in kompleksnega izkustva. Zgodba se začne, ko v razmeroma zaprti prostor manjšinske skupnosti znotraj londonske diskoteke vstopijo pripadniki druge. Da gre za tujce, se vidi predvsem v njihovi plesni tehniki, saj temelji na drugačnih kulturnih vzorcih in idejah. Na plesišču se vname boj med skupinama. Vsekakor je jasno, da predstava poleg nostalgije lahkotnosti glasbe nosi tudi nekaj prizemljenosti, ki nas bo spodbudila k širjenju svojih obzorij. Predstava namreč problematizira socialno izključenost manjšin glede na etnični izvor, politično opredeljenost, socialni status in spolno usmerjenost. Takšna večplastnost, ki jo zaznamo le, če želimo, navdušuje režiserja Ivico Buljana, saj je na oder postavil že kar nekaj Koltèsovih del. Tokrat bo Koltèsov scenarij režiral v luči nedavnih londonskih nemirov, pri katerih ni bilo skupnega revolucionarnega zanosa; ustvaril bo predstavo z elementi gangsterskega in plesnega filma, dramo o neki skupnosti, v kateri glavni junak Tony poleg vsega problematizira tudi uspeh, saj se lahko kmalu približa grenkobi neuspeha. Predstava je zaradi kompleksnosti glasbenih, plesnih in igralskih elementov nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Slovenskega mladinskega gledališča. Obeta se nam spektakularni odrski dogodek, ki nas bo z vso vročico glasbe, plesa in kostumografije popeljal na zanimivo potovanje po podzemlju. 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.