fbpx

De meest voorkomende fouten die elke kok maakt (en hoe u deze kunt oplossen)

Napake vsakega kuharja

Kent u de meest voorkomende fouten die elke kok maakt? Het maakt niet uit of je net begint met koken of dat je het al jaren doet: kookfouten zijn onvermijdelijk. Om ze in de toekomst zoveel mogelijk te verminderen, bekijk de meest voorkomende fouten die elke kok maakt en hoe u deze kunt corrigeren.

Če še ne veste, katere so pogoste napake vsakega kuharja (in kako jih popraviti), berite dalje in se jim v prihodnje spretno izognite!

Površno branje recepta

Če ste pri kuhanju radi preveč navdušeni in začnete kuhati, še preden dobro preberete recept, ustavite konje in se najprej posvetite sestavinam in navodilom. Velikokrat se namreč zgodi, da sredi kuhanja ugotovimo, da nimamo določene sestavine ali kuharskega pripomočka, potrebnega za uspešno kuho.

Preden pričnete s peko, preberite celoten recept
Preden pričnete s peko, preberite celoten recept

Uporaba kuhinjske deske napačne velikosti

Majhne kuhinjske deske za sekljanje so lahko prisrčne na pogled, a vsekakor niso primerne za pripravo jedi, kot je pečen piščanec ali zelenjavna juha. Majhne kuhinjske deske uporabljajte za pripravo koktajlov, pri sekljanju večje količine zelenjave pa raje izberite veliko kuhinjsko desko.

Dodajanje sestavin v mrzlo ponev

Preden začnete kuhati, ogrejte pekač oziroma ponev, šele nato vanj/-o dodajte maščobo in ostale sestavine. Čeprav obstajajo tudi izjeme – slanino na primer popečemo v ponvi, ki je prej ne ogrejemo – je večinoma bolje, da ponev (oziroma pečico in pekač) prej ogrejemo, saj se bodo sestavine tako veliko lepše zapekle in ne bodo le vpile maščobe in se prijele na ponev.

Uporaba napačnega noža

Preden izberete nož, premislite, za kaj ga boste uporabili. Ali boste sekljali nekaj majhnega, na primer česen, ali boste nož uporabili za pripravo celega piščanca? Ste morda želeli odrezati le kos kruha? Svojo kuhinjo založite z različnimi ostrimi noži, tisti dotrajani nož, ki ste ga leta uporabljali za tako rekoč vse, pa končno vrzite v smeti.

Pazite, kakšen nož izberete pri pripravi določene hrane
Pazite, kakšen nož izberete pri pripravi določene hrane

Pečenje ohlajenega mesa

Preden začnete kuhati oziroma peči, segrejte meso na sobno temperaturo. Nikar ga le ne vzemite iz hladilnika in vrzite v ponev, saj se tako ne bo speklo enakomerno in bo po možnosti z zunanje strani zažgano, v notranjosti pa še vedno surovo. Meso pred pečenjem za 20 minut položite na kuhinjski pult in medtem pripravite ostale sestavine.

LEES VERDER: Herfstrecept: heerlijke lecina stoofpot met zoete aardappelen en pompoen

Neokušanje jedi med kuho

Če kuhano običajno pokusite šele, ko je skuhano in aranžirano na krožniku, takoj prenehajte s takšnim nespametnim početjem! Čar kuhanja je tudi v pokušanju in vmesnem dodajanju začimb. Nikar se ne bojte med kuho pokusiti svojih kulinaričnih umetnin, saj jih lahko le tako še izboljšate in izpopolnite njihov okus.

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.