Janez Uršič is de eigenaar en chef-kok van herberg Pri Mountaininské Orlu. Als vitale man uit het begin van de jaren zestig, een afstammeling van de wilde jagers van Bistrica, zetten hij en zijn familie met succes de traditie van zijn ouders en grootouders voort in de plaatselijke herberg.
Od kod recepti in znanje za pripravo dobrot?
Kuhalnica, strast do kuhanja ter ljubezen do narave, hribov in lova, so mi bili položeni že v zibelko. Odraščal sem domala v kuhinji domače gostilne ob štedilniku na drva. Motovilil sem pod nogami babic in tet, neprekosljivih mojstric izvirne domače in takratne meščanske kuhinje.
Kaj moramo pri vas poskusiti?
Klasične tradicionalne domače jedi ter divjačino. Pripravljam jih po receptih, ki v naši gostilni prehajajo iz roda v rod. Pripravljamo tudi domače suhomesnate divjačinske izdelke, kot so klobase, pršut iz jelena ali divjega prašiča …
Obstajajo okusi, ki se z divjačino še posebno dobro razumejo?
Divjačina se odlično ujame z različnimi gozdnimi sadeži, brusnicami, gobami, prostorastočimi začimbnimi zelišči … Ustrezne priloge, kot so različni štruklji, kruhovi cmoki, kaše, pa zgodbo lepo zaokrožijo. Tudi kozarec dobrega kakovostnega vina iz naše bogato založene vinske kleti naredi svoje.
Kako poskrbite za raznovrstnost jedi pri vas?
Svojo lakoto pri nas potešijo tudi ljubitelji rib, vegetarjanci, vegani, presnojedci in ljudje s posebnimi prehranskimi potrebami, le na to nas morajo prej opozoriti. Slovenska tradicionalna kuhinja ponuja kopico zanimivih, a že nekoliko pozabljenih jedi, ki jih z malce iznajdljivosti in ustvarjalne žilice lahko uvrstimo na trendovske jedilnike.
Kaj boste pridali projektu Okusi Kamnika?
Firštov golaž, gamsovo juho in telečji rajželc ‒ tradicionalne jedi iz doline Kamniške Bistrice.