Wat maakt pu-erh thee zo speciaal? Het is een groene thee die zwarter is dan de zwartste thee ter wereld. Er wordt aangenomen dat het de oudste thee is die afkomstig is uit het zuidwestelijke deel van de Chinese provincie Yunnan, het land van de eeuwige lente. Volgens de traditionele Chinese filosofie heeft thee de eigenschappen van yin en yang, die samen een dynamisch geheel vertegenwoordigen en het lichaam in balans houden. Volgens de productiemethode is de thee heel anders dan de productie van andere theesoorten en heerst hij met zijn rijke, sterke en aardse smaak helemaal aan de top.
Prava skrivnost vedno ostane skrita, zato je pridelava čaja zaradi tradicije in zgodovine še vedno dobro varovana skrivnost. Veliko je sicer znanega o postopkih pridelave čaja, a De Chinezen, kot po svoji navadi, sicer povedo veliko, le bistvenega ne. Pu-erh po klasični fermentaciji cepijo z žlahtnimi mikroorganizmi, ga izpostavijo visoki zračni vlagi in šele nato posušijo. Prav ta postopek daje čaju posebno barvo in izrazit okus.
Starejši kot čaj je, boljši je in bolj blagodejno vpliva na naš organizem. Poživlja en het heeft spodbujevalen učinek na telo in duha. Čaj s staranjem pridobiva in dosega višjo ceno. Redno pitje pu-erh čaja uravnava telesno metabolisme, moedigt aan razstrupljevalno delovanje jeter, znižuje cholesterol, deluje očiščevalno, čisti sečila En odvaja vodo iz telesa. Redno pitje tega čaja spodbuja izgorevanje maščob in nam pomaga pri gewichtsverlies. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa ščiti telo pred negativnimi vplivi civilizacijskih ziekten, tudi pred rakom. Ta magični čaj je v specializiranih čajnicah možno kupiti tudi pri nas.
Voorbereiding:
Priprava čaja pu-erh ni zahtevna. Na skodelico odmerimo čajno žličko čajnih lističev in jih prelijemo z vrelo vodo. Lističe v vodi pustimo stati štiri do pet minut, nato pa čaj precedimo. Kakovostne vrste pu-erh čaja lahko uporabimo tudi večkrat. Kitajci pu-erh čaj pijejo v tradicionalni kitajski skodelici, imenovani gaiwan. Pijejo ga počasi in toliko časa, da se svet začne počasi, a vztrajno spreminjati … kot pravi kitajski pregovor: tradicionalni pu-erh izdelujejo stari starši in ga pijejo vnuki.
Za 100 gramov čaja bosta pri nas odšteli 2,75 evra.