De (te) warme zomerdagen komen eraan, waarin we als de duivel de kachel zullen willen vermijden om eten te bereiden. De hitte alleen al zal je doden, en koken naast hete pannen zal een echte must zijn, omdat je zo rood in de kop zult zijn als een gekookte krab. Daarom gingen we op zoek naar het ideale gerecht voor warme zomerdagen, waar je verzadigd van raakt, maar tegelijkertijd van het fornuis weghoudt: de Andalusische gazpacho. Verfrissende, voedzame en koude Spaanse soep geboren voor de zomer, bereid met seizoensgroenten (verse tomaten, paprika, kruiden,...) en brood.
Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za hete zomerdagen, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.
Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitaminen.
Recept za andaluzijski gaspačo:
Ingrediënten:
- 500 g svežega paradižnika
- 1 groene paprika
- 1 komkommer
- 1,25-1,5 dl olivnega olja
- 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
- 3-4 teentjes knoflook
- 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
- (morsko) sol
Jušni vložek:
- 1 tomaat
- 1 groene paprika
- 1 manjša čebula
- 1 sneetje brood
- 60 g pršuta
- 1-2 jajci
Priprava andaluzijskega gaspača:
Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minuten. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minuten (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi geraspte kaas).
LEES VERDER: Recept: Pannacotta van vlierbessen
Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.