De bereiding van ijs is zo eenvoudig dat er ook enkele minder gebruikelijke ingrediënten zoals basilicum voor gebruikt kunnen worden. Zelfs als kruiden niet jouw ding zijn, is dit basilicumijs het proberen waard.
S tem receptom lahko pripravimo liter osvežilnega sladoleda iz bazilike!
Sestavine sladoleda iz bazilike:
15 g listov bazilike
120 gram suiker
4 velike rumenjake
450 ml polnomastnega mleka
450 ml sladke smetane
Za jagodni preliv:
300 g razrezanih jagod
150 gram suiker
1 eetlepel vers citroensap
Priprava sladoleda iz bazilike:
V mešalniku v prah zmešamo liste bazilike En zoetr, ki ju nato postavimo v posodo skupaj z rumenjaki in mešamo dokler se rumenjaki ne nekoliko spenijo. V drugem loncu segrejemo mleko, da postane vroče, a ne vrelo, nato ga dodamo zmesi in dobro premešamo. Sedaj celotno zmes počasi v loncu za kakšno minuto segrejemo in ob tem konstanto mešamo, dokler se ne malce zgosti. Potem zmes postavimo v posodo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato našo kremasto zmes postavimo v mešalnik za sladoled in sledimo običajnim navodilom priprave. Če mešalnika nimamo, bomo ta korak spustili. Naš sladoled sedaj položimo v plastično posodo in jo pokrijmo s pokrovom ter ga za šest ur postavimo v zmrzovalnik. Po želji lahko sladoled jemljemo iz zmrzovalnika vsake dve uri, da ga malce premešamo. Sedaj lahko pripravimo še jagodni preliv. Jagode, limonin sok in sladkor položimo v ponev ter sestavine skupaj mešamo dokler ne preliv zavre, nato ga na nižji temperaturi počasi mešamo dokler ne dobimo želene gostote. Preden sladoled serviramo, da za 20 minut postavimo ven iz zmrzovalnika in ga nato prelijemo z jagodnim prelivom. Pa dober tek.