Wat als we dit jaar met Kerstmis in plaats van walnotentaart voor de verandering eens Engelse kerstpudding op tafel zetten, een heerlijk donker dessert dat niet alleen een culinaire extravagantie is, maar ook een prachtige aanvulling op een feestelijk gedekte tafel. Het recept voor een beroemde kerstpudding is zeker geen ‘oneliner’, maar een symfonie van smaken vergt wel wat meer inspanning.
Angleški božični puding je izvirna angleška sladica, ki sega daleč nazaj v zgodovino, točneje v srednji vek, ko ga je sestavljalo še 13 sestavin, kar je bilo močno povezano z vero (Kristus in 12 apostolov). Danes je sestavin nekoliko več, saj se nagerecht ne opira več toliko na vero, temveč bolj na zadovoljitev brbončic.
LEES VERDER: Recept: sappige brownies met bosbessenjam
Recept za imeniten angleški božični puding
Sestavine za angleški božični puding:
- dobra skodelice večnamenske moke
- 1 žlička zmletega cimeta
- 1 žlička naribane pomarančne lupine
- polovica žličke mletega ingverja
- 3/4 žličke vinskega kamna
- ščepec mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
- een half kopje bruine suiker
- 1/4 skodelice masla oz. margarine (sobne temperature)
- 4 eiwitten
- 1/3 skodelice ameriških (pekan) orehov
- pol skodelice jabolčnega soka
- 3/4 skodelice rozin
- 1/3 skodelice kandiranih rozin
- 1/2 skodelice naribanega korenčka
- 1/3 skodelice kandiranega ananasa oz. 1/4 ingverja
Priprava angleškega božičnega pudinga
Sprva ”rezervirano” namastite 1,5 litra veliko posodo. V drugi zmešajte moko, vinski kamen, pomarančno lupino, klinčke, cimet in ingver. V tretji z električnim mešalnikom mešajte maslo in sladkor, dokler nista svetla in puhasta. Nato jima dodajte beljake in spet dobro premešajte. Z leseno žlico vmešajte še nekje tretjino mešanice moke in pol jabolčnega soka. Šele potem vmešajte preostalo moko, čemur sledi dodajanje rozin, korenja, ananasa in pekan orehov. Dobro pregneteno maso enakomerno porazdelite po posodi za pečenje in pokrijte s folijo. Vstavite jo v višjo posodo, v katero do polovice nalijete vodo in na ognju kuhate od dve do dve uri in pol. Ali je kuhan, preverite z zobotrebcem. Puding nato v posodi pustite stati še 10 minut, nato pa ga obrnite na krožnik. Za malce šova lahko poskrbite z brendijem, ki ga polijete po pudingu in med postrežbo prižgete.