De auteur van de culinaire blog Uglašena kuhinja, Zulejka Javeršek, heeft grotendeels veganistische recepten, die zijn ontstaan in de idyllische omgeving van een boerderij in Karinthië, verzameld in het inspirerende kookboek Vse leto. Het All Year Cookbook is een perfect cadeau en zal vooral gewaardeerd worden door iedereen die graag trouw wil blijven aan het lokale en seizoensgebonden in zijn culinaire bezigheden, en tegelijkertijd probeert zoveel mogelijk plantaardig voedsel op te nemen in zijn of haar gerechten. hun dieet.
Zulejka Javeršek, auteur van de blog Uglašena kuhinja, is in pretežno veganski kuharski knjigi Vse leto zbrala svoje recepte, ki so nastajali v idiličnem okolju kmetije na Koroškem. Vsi recepti temeljijo na samooskrbi domačega vrta in na živilih rastlinskega izvora, navdihuje pa jih slovenska kulinarična tradicija.
Za vse, ki bi radi ostali zvesti lokalnemu, hkrati pa bi v svojo prehrano želeli uvrstiti več hrane rastlinskega izvora, bo knjiga Vse leto nepogrešljiva opora pri snovanju jedilnikov. Recepti so sezonski, razvrščeni po letnih časih – od pomladne koprivne pite od poletnih bučk, jesenskega makovega jabolčnega kolača ali zimskega pirinega narastka; po Zulejkini knjigi bomo kuhali, ob veznih besedilih pa uživali.
LEES VERDER: Een echte aanrader: het beste Sloveense kookboek?
O avtorici
Zulejka se je rodila v Kopru, potem pa so jo odpeljali na hribček blizu Umaga, kjer se je najraje igrala s punčkami, pomagala mami pri mešenju kruha in hotela, da ji še enkrat preberejo Povodnega moža. Malo jo hodila v hrvaško šolo, kjer se je naučila brati in pisati, potem pa v slovensko, kjer je namesto križank reševala delovni zvezek za slovenščino. Po meglenem adolescentnem obdobju, preživetem na piranski gimnaziji, se je vpisala na sanjski študij primerjalne književnosti in sociologije kulture v Ljubljani, kjer je srečala veliko sorodnih duš, na treningu aikida pa še več, med njimi tisto odločilno, ki je zdaj njen zaročenec Tadej. Ko sta pretehtala pluse in minuse življenja v Ljubljani ali na Koroškem, sta se odločila za slednjo, kjer živita zdaj, da lahko svoji hčerki postavita na travo in sneg, s pomočjo razširjene družine na kmetiji Zvonik pa pridelujeta hrano za ljudi. Kadar ne brklja po kuhinji, trenira aikido, gleda risanke, bere slikanice in včasih celo knjige.
Meer informatie:
www.kulkul.si
www.uglasena-kuhinja.com