Er zijn verschillende redenen waarom u dit najaar granaatappel in uw dieet zou moeten opnemen. Het is niet alleen het oudste gecultiveerde voedsel ter wereld, maar er wordt ook gezegd dat het de ‘meest genezende vrucht’ is die we kennen. Als dat je nog steeds niet heeft overtuigd, lees dan verder.
Zakaj moramo to jesen v prehrano obvezno vključiti Granaatappel?
Granatno jabolko obstaja že 8.000 let
Izvor granatnega jabolka sega v leto 6.000 pr.n.št. in naj bi bilo tudi prva gojena hrana. Ta starodavni kmetijski proizvod je bil del grške umetnosti in mitologije, Mezopotamci pa so verjeli, da je grantno jabolko v resnici sveto drevo. Na Japonskem so na primer verjeli, da granatno jabolko preganja zle duhove, po islamski legendi pa naj bi bilo v vsakem grantenem jabolku zrno, ki je prišlo iz raja.
Kraljem in kraljicam je pomagalo do zmage v bitkah
Domneva se, da je kraljica Elizabeta I. po osvojitvi Granade leta 1492 stala z granatnim jabolkom v roki in dejala: “Tako, kot to granatno jaboko, bom Andaluzijo osvajala zrno za zrnom.” Toda ona ni bila edina, ki je uporabila moči granatnega jabolka. Kralj Hendrik IV., ki je Franciji povrnil blaginjo in mir, je granatno jabolko uporabljal kot del svojega grba.
Granatno jaboko naj bi bilo “najbolj zdravilno sadje na svetu”
Obstajajo razlogi, zakaj je bilo granatno jabolko v preteklosti tako zelo cenjeno. Ta majhna, a močna zrna so opisana kot “najbolj zdravilno sadje na svetu”, saj so polne antioksidantov in imajo ontstekingsremmende eigenschappen. Tako naj bi granatno jabolko pomagalo, da naše srce ostane zdravo, prav tako pa obstajajo studeert, da lahko pomaga v boju proti raku (rak prostate, pljuč, dojk in debelega črevesja).
Studies
ncbi.nlm.nih.gov
researchgate.net
academische.oup.com
journals.prous.com
urologyofva.net
Granatno jabolko je skrivnost mladostnega videza kože
Granatno jabolko vsebuje elaginsko kislino, antioksidant, ki spodbuja proizvodnjo collageen. In več kolagena pomeni manj gubic!