Novi Audi A5 Coupé– podkovani zmagovalni konj

Novi Audi A5 Coupé in novi Audi S5

Zakaj bi menjala konja, ki zmaguje? Audi je v svoji dnevni sobi (beri Ingolstadtu) nedavno pompozno predstavil dva nova modela- Audi A5 Coupé in športnega Audi S5. Nemci pri prenovi niso kaj dosti posegali po skalpelu, saj je zunanjost ostala praktično nespremenjena, malo bolj so posegli le v masko. Zato pa so toliko bolj ''šarili'' po drobovju in potniški kabini, ki je prilagojena trendom povezljivosti in opremljena z velikimi digitalnimi zasloni. Na ceste bosta zapeljala jeseni 2016.

Oblikovalci niso konkretno zarezali v novi Audi A5 Coupé, zato iz kirurške sobe niso pripeljali korenito spremenjenega A5 Coupéja, ampak skorajda enojajčnega dvojčka modela iz leta 2010 – glede na ostrejši videz bi lahko rekli kar njegovega zlobnega dvojčka. Ta v dolžino meri 4,67 metra, v višino pa so mu namerili 1,37 metra. Ima relativno dolg ”kljun”, ki se nadaljuje z nizko streho in zaključi s kratkim repom. K športnemu videzu pripomoreta vzvratni ogledali, ki sta pritrjeni kar na pločevino.

Novi Audi A5 Coupé ima povsem drug karakter, čeprav se oblikovalci niso ''izživaljali'' nad njim.
Novi Audi A5 Coupé ima povsem drug karakter, čeprav se oblikovalci niso ”izživaljali” nad njim.

Lahka karoserija (glede na predhodnika je odvrgel 60 kilogramov) s povečano vzvojno trdnostjo se lahko pohvali z odlično aerodinamiko (Audi se baha, da ima novi Audi A5 najboljši količnik zračnega upora v razredu in sicer 0,25) in aeroakustiko, prtljažnik pa s 465 litri prostornine. Stoji na platformi MLB, ki jo je Audi uporabil že pri novi generaciji modela A4.

PREBERITE ŠE: Tudi v Sloveniji posnel oglas za Audi SQ7 TDI


Če je zunanjost postala bolj kot ne nedotaknjena (opazna je razširitev in povečanje sprednjega zračnika ter bolj izklesane linije, zaradi kateri deluje rahlo ”nasikan”, posledično pa se mu spreminja tudi karakter), pa je šlo toliko več ur dela v notranjost, kjer najdemo vse informacijsko-razvedrilne pripomočke, ki krasijo tudi druge Audije najnovejšega datuma, vključno s povezljivostjo LTE (Audi obljublja tri leta brezplačnega interneta). ”Izboljšajmo ga, izostrimo ga, naredimo ga bolj športnega in elegantnega.

Manj je več. Novi Audi A5 Coupé je doživel pompozno predstavitev v svojem rodnem kraju.
Manj je več. Novi Audi A5 Coupé je doživel pompozno predstavitev v svojem rodnem kraju.

S prvotnim A5 smo imeli močno sporočilo, ki smo ga želeli obdržati.” je glavna vodila pri oblikovanju nove generacije pospremil oblikovni vodja družine B9 Frank Lambery. Med notranjo opremo najdemo head-up zaslon, vgrajeno kartico SIM (noviteta), multimedijski sistem MMI (podporo za Android Auto in Apple Car Play), 12,3-palčno instrumentalno ploščo (ločljivost 1449 x 540 slikovnih točk) in ekstra 8,3-palčni zaslon na sredinski konzoli. Med kopico asistenčnih priboljškov najdemo parkirnega pomočnika, sistem za prepoznavanje znakov, aktivni tempomat, … Za zvočno kuliso skrbi avdio sistem Bang & Olufsen.


Če pogledamo še pod ”krilo”. Kar nekaj žgancev so pojedli tako bencinski kot dizelski motorji, ki imajo za 17 odstotkov več moči, a so istočasno bolj varčni. Na voljo bosta dva bencinska in trije turbo dizel motorji (razpon moči od 190 KM do 286 KM), športni S5 Coupé pa bo gnal 3,0-litrski V6 motor, ki bo zmogel 354 KM in se bo od 0 do 100 km/h izstrelil v 4,7 sekunde. Za prenos moči na kolesa so zadolžili 6-stopenjski ročni menjalnik, 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko oziroma 8-stopenjski samodejni menjalnik. Audi bo ponudil tudi različice s štirikolesnim quattro pogonom. In ko smo ravno pri podvozju. To je na novo zasnovano in omogoča prestavljanje med športnim in udobnim načinom vožnje. Z novim Audijem A5 Coupé se boste lahko na ulice zapeljali jeseni 2016.

Dodatne Informacije

Več informacij:
audi.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!