fbpx

Novi Peugeot 508 SW: francoski futurizem na slovenskih cestah

Peugeot 508 SW

Novi Peugeot 508 SW je v morju vseh novih SUV-jev in crossover-jev odličen odskok od dolgočasnosti današnje avtomobilske industrije. Peugeot je z drznim in modernim dizajnom tokrat resnično ustvaril avto, na katerega se splača pomisliti, ko kupujete novi družinski ali poslovni karavan.

Tudi če niste pristaš znamke Peugeot, je treba priznati, da je 508 SW oblikovno zelo izstopajoč avtomobil. Pravzaprav niti ni čisto navaden karavan, saj njegov dizajn precej temelji na stilu karavanskih kupejev – “shooting brake” – torej športnih kupejev, ki to niso.

Peugeot 508 SW - stranska silhueta močno spominja na "shooting brake"
Peugeot 508 SW – stranska silhueta močno spominja na “shooting brake”

Novi Peugeot 508 SW je druga generacija tega modela in si s predhodno ne deli ravno veliko. Skrčil se je namreč za dobrih 80 mm v dolžino in 51 mm v višino, prav tako pa je shujšal za 70 kg. Od svojih rivalov kot sta Ford Mondeo in Škoda Superb je občutno manjši, kar mu v kombinaciji z odličnim obračalnim krogom da občutno prednost v mestnih središčih, ko potrebujemo prav okretnost. Če vas je navdušila zunanjost, vas bo prav tako tudi notranjost. Peugeotov značilno majhen volan in digitalni števci dajejo kakovosten občutek, ki je primerljiv tudi z dražjimi vozili. Prtljažni prostor je velik 530 litrov, ki pa se poveča na 1730 litrov, če podrete zadnjo klop, kar pa je nekoliko manj od nekaterih avtomobilov v istem razredu.

Pomembneje je, da 508 SW ponuja pester izbor sistemov za varnost in pomoč pri vožnji. Prilagodljiv tempomat “stop & go”, “lane assist”, samodejno parkiranje, avtomatski žarometi, samodejno zaviranje v sili in celo sistem za nočni vid (night vision), bodo poskrbeli da boste na cilj prispeli karseda varno. Tokrat imate kupci na voljo 3 dizelske in 2 bencinska agregata. Na voljo je tudi 6-stopenjski ročni menjalnik, ampak samo pri 130-konjskem 1,5 l dizelskemu agregatu, ostale pa spremlja 8-stopenjski samodejni menjalnik. Za kupce, ki želijo nekaj več konjev pod pokrovom, pa imajo na voljo tudi do 180-konjski 2,0 l dizelski agregat in 225-konjski 1,6 l bencinski agregat. Paleti motorjev se bo v drugi polovici 2019 pridružil tudi hibridni motor. Cena novega Peugeot 508 SW se začne pri 27.100 evrih za vstopni model, za najdražjega pa boste morali odšteti 39.060 evrov.

Galerija: Peugeot 508 SW

Dodatne Informacije

Več informacij:
peugeot.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!