fbpx

Ofis: slovenski arhitekti dokončali nov nogometni stadion v Belorusiji

Slovenski biro Ofis arhitekti je pred kratkim zaključil z gradnjo novega nogometnega stadiona v beloruskem mestu Borisov. Stavba se potaplja v okoliški gozd in je ovita v zanimivo kovinsko fasado organskih oblik.

V slovenskem biroju Ofis arhitekti, ki ga vodita Rok Oman in Špela Videčnik, se lahko pohvalijo s pred kratkim zaključeno gradnjo nogometnega stadiona v beloruskem mestu Borisov. Otvoritev je obeležila pomembno mestno obletnico, stadion pa naj bi postal vizualni simbol mesta. Pri oblikovanju so se arhitekti skušali prilagajati okoliški krajini in čim manj posegati vanjo, hkrati pa jim je uspelo zadostiti potrebam po 13.000 sedežih, masovnih javnih površinah in številnih parkiriščih, ki jih zahteva organizacija UEFA. Okolica objekta je urejena v prijetno sprehajališče, parkirišča pa so umeščena v okoliški gozd.

Areno, skrito v okoliško zelenje obdaja zanimiva zaobljena fasada, ki deluje kot nežna preforirana opna. Sestavljena je iz kovinskega ovoja, v katerega so umeščena zaobljena okna. Stadion zaradi organske oblike deluje veliko manjši kot v resnici je. V pokritem prostoru med opno in tribunami se v pritličju nahajajo trgovine, bari, servisni prostori, garderobe in toalete, v nadstropju pa pisarne ter prostori za novinarje in posebne goste. Zaobljenost arene zagotavlja optimalno akustičnost prostora in omogoča odlično atmosfero med tekmami in drugimi dogodki.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.ofis.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!