8 opozorilnih znakov, da ste duševno in čustveno izčrpani

Vožnja na vrtiljaku življenja je včasih naporna in vas napolni z zmedo, ki je ne razumete.

V enem trenutku ste na vrhu, v naslednjem pa ste že spet na začetku. Vsa ta norost in nepredvidljivost vas lahko mentalno in čustveno zelo izčrpa.

Ko vam življenje na pot vrže majhne kamenčke in ogromne skale problemov, je pomembno, da si znate vzeti čas zase in bližnjim dovoliti, da vam pomagajo.

To, da ste si vzeli čas zase, ne pomeni, da ste obupali in prenehali slediti svojim ciljem, ampak da si morate vzeti čas zase in zaceliti svoje rane.

Če zaznate teh osem opozorilnih znakov izčrpanosti, ste zašli na napačno pot. Obstojte. Globoko vdihnite in se napolnite. Verjemite, zmorete!

Hitro se razburite

Počutite se brez volje, ne čutite nobenega upanja, vsaka malenkost vas razburi. Najraje bi pobegnili in se skrili pred zunanjim svetom. Ne obremenjujte se, vsi smo bili že kdaj tam. Raje se osredotočite nase, vprašajte se, zakaj doživljate tak odziv, posvečajte se svoji osebni rasti.

Vaša raven motivacije je na najnižji možni točki

Počutite se, kakor da ne morete opraviti svojega dela. Poskušate pridobiti motivacijo, ki jo potrebujete. Cilji, ki so vas nekoč spodbujali k delu, nimajo več pravega učinka. Če je tako, bodite prizanesljivi do sebe. Ne priganjajte se in ne očitajte si. Navdih je povsod okrog nas – in bo prišel v vas, ko boste to najmanj pričakovali.

Vzemite si čas zase in poglejte na svoje življenje iz drugega zornega kota.
Vzemite si čas zase in poglejte na svoje življenje iz drugega zornega kota.

Pogosto vas zajame občutek tesnobe

Rezultat vaše izčrpanosti je, da se počutite vedno bolj in bolj tesnobni. Stres je prevzel vaš um in telo. Napadi tesnobe se vrstijo iz dneva v dan. Ne bojte se, osredotočite se nase ter na svoje celjenje bolečine in ran. Nekaj časa preživite v samoti in poskušajte ugotoviti, kaj je tisto, kar potrebujete v svojem življenju.

Imate težave s spanjem

Zdi se vam, da ne spadate na ta planet. Ne morete si umiriti misli, ki se vam podijo po glavi. Nenehno razmišljate in razmišljate. Ne morete zaspati, čeprav popijete baldrijanov čaj. Nespečnost postane del vsakdana.

Vznemirjajo vas malenkosti

Ker ste preobčutljivi, vse dogodke iz okolice zaznavate še intenzivneje in se zaradi njih močno razburjate. Veste, da običajno niste takšni. Solze samo tečejo po licih. Ne dopustite si, da bi trpeli. Vzemite si čas zase in spet sestavite svoj svet. Ne glede na to, kako težko je. Vredno bo vsake sekunde. Verjemite!

Pogosto se vam vrti in čutite slabost

Dva izmed največjih simptomov izčrpanosti sta nenehna vrtoglavica in slabost. Ko oseba preživi psihični zlom, se to izraža na njenem telesnem počutju. Preprečite to, dokler ne bo prepozno. Vzemite sebe in stvari v svoje roke. Kdo jih bo, če ne vi? Nihče.

Pogosto vam gre na jok

Ko preživljate slabe čase v življenju, se vam zdi, da se je ves svet zarotil proti vam. Ste zelo občutljivi in že najmanjša stvar vas spravi na rob joka. Ko ste izčrpani, izgubite moč za odzivanje v zahtevnih okoliščinah in za spoprijemanje z vsakdanjim stresom. Edini mehanizem, ki ga poznata vaše telo in duša za odpravljanje bolečine, so … solze. Jočite, izjočite bolečino in nemoč!

Ne dovolite si, da padete tako globoko. Poiščite pomoč v sebi in pri drugih. Ne obupajte! Niste sami.
Ne dovolite si, da padete tako globoko. Poiščite pomoč v sebi in pri drugih. Ne obupajte! Niste sami.

Postanete otopeli

Čez čas se vam zdi, da ste preprosto otopeli. Ne počutite se ne slabo ne dobro. Postali ste neobčutljivi. V tej fazi izgubite upanje. Nikoli si ne dovolite, da bi dosegli to točko. Zaslužite si čutiti in biti srečni!

Ko v svojem počutju začutite spremembe, četudi majhne, se ustavite in se odpočijte. Vzemite si čas zase, dihajte in začnite zdraviti svoje rane. Vse lahko premagate! Nikoli ne pozabite in verjemite vase!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
NASA ti omogoča, da vidiš, kaj je na tisti dan, ko si se rodil, ujel teleskop Hubble