fbpx

Jakiej żywności nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Ziemniaki

Nie ma znaczenia, jak smaczny i zdrowy jest Twój świeżo przygotowany posiłek. Podgrzewając go w kuchence mikrofalowej, może stracić swoje dobroczynne właściwości, aw najgorszym przypadku spowodować zatrucie pokarmowe. Oto kilka produktów, których nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Katere hrane ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici:

Zielony

Zelena je odlična sestavina za juho, a to samo do trenutka, ko jo postavimo v mikrovalovno pečico. Zelena vsebuje nitrate, ki se pri pogrevanju pretvorijo v strupene nitrite in rakotvorne nitrozamine. Pokusite raje s kuhanjem kremne juhe iz zelene – ta bo okusna tudi hladna.

Zielony
Zielony

Jajka

Čeprav dvomimo, da pogrevate umešana jajca ali pa omleto, bi vas vseeno opozorili: po pogrevanju jajca postanejo strupena. Bolje je, da jih daste v sendvič, solato ali pa jih preprosto vrzite stran.

Jajka
Jajka

szpinak

Ljudje, ki sledijo zdravi prehrani, po navadi zaužijejo veliko špinače, saj ta vsebuje dobro mero vitaminov in mineralov. Ampak tako kot zelena je tudi špinača polna nitratov, ki pri pogrevanju postanejo nevarni nitriti in nitrozamini. Špinačo dodajte napitkom, sendvičem ali solati. Tako boste dobili njene koristne snovi in se izognili škodi.

szpinak
szpinak

Grzyby

Gobe spadajo med precej kočljiva živila: kljub visoki vsebnosti proteinov, vitaminov in aminokislin, se večino časa ne prebavljajo najbolje. In če jih segrejemo z ostanki rižote, se bo težava le še poglobila: proteini v gobah se bodo spremenili, kar pa bo povzročilo bolečine v želodcu in napihnjenost. Če se res ne želite znebiti ostanka gob, potem jih dajte v hladilnik in jih uporabite naslednji dan v jedi, ki ste jo pogreli na največ 70 stopinj Celzija. Najboljša uporaba ostanka gob je kar omaka za testenine ali pa kot dodatek k solati.

Grzyby
Grzyby

CZYTAJ WIĘCEJ: To jedzenie na lepszy sen - co jeść przed snem

Ziemniaki

Pri segrevanju krompir izgubi okus in koristne snovi za zdravje, če pa ga imate pri sobni temperaturi zavitega v folijo, pa lahko celo postane vzrok botulizma (bolezen zaradi okužbe z nevrotoksinom botulin). Pire krompir in pomfrit je najbolj pojesti takoj, kuhan krompir pa lahko dodate v solato.

Ziemniaki
Ziemniaki

Kurczak

S pogrevanjem piščanca se spremeni njegova proteinska sestava, kar lahko povzroči težave s prebavo. Zato je bolje, da dodate ostanke piščanca v solato ali sendvič.

Burak

Rdeča pesa ohranja svoje zdravilne koristi tudi v juhi. A te ni priporočljivo segrevati, saj je tudi rdeča pesa polna nitratov. Najbolj zdrava je sveža rdeča pesa, ki jo lahko uporabite v smutiju ali pa solati.

Burak
Burak

Riž

Riž je bogat z vitamini, minerali in aminokislinami, vsebuje pa tudi spore bakterij, ki preživijo tudi po kuhanju. Če riž pustimo pri sobni temperaturi po tem, ko je kuhan, se množijo bakterije in to lahko povzroči zastrupitev s hrano. Pogrevanje ne reši problema, zato je bolje, da riž takoj ali pa v roku ure od kuhanja postavimo v hladilnik in ga tam pustimo do naslednjega dne.

Riž
Riž

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.