Katere hrane ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici?

Krompir

Ni pomembno, kako okusen in zdrav je vaš sveže pripravljen obrok. S pogrevanjem v mikrovalovni pečici lahko izgubi svoje koristne lastnosti in v najslabšem primeru povzroči zastrupitev s hrano. Tukaj so živila, ki jih ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici.

Katere hrane ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici:

Zelena

Zelena je odlična sestavina za juho, a to samo do trenutka, ko jo postavimo v mikrovalovno pečico. Zelena vsebuje nitrate, ki se pri pogrevanju pretvorijo v strupene nitrite in rakotvorne nitrozamine. Pokusite raje s kuhanjem kremne juhe iz zelene – ta bo okusna tudi hladna.

Zelena
Zelena

Jajca

Čeprav dvomimo, da pogrevate umešana jajca ali pa omleto, bi vas vseeno opozorili: po pogrevanju jajca postanejo strupena. Bolje je, da jih daste v sendvič, solato ali pa jih preprosto vrzite stran.

Jajca
Jajca

Špinača

Ljudje, ki sledijo zdravi prehrani, po navadi zaužijejo veliko špinače, saj ta vsebuje dobro mero vitaminov in mineralov. Ampak tako kot zelena je tudi špinača polna nitratov, ki pri pogrevanju postanejo nevarni nitriti in nitrozamini. Špinačo dodajte napitkom, sendvičem ali solati. Tako boste dobili njene koristne snovi in se izognili škodi.

Špinača
Špinača

Gobe

Gobe spadajo med precej kočljiva živila: kljub visoki vsebnosti proteinov, vitaminov in aminokislin, se večino časa ne prebavljajo najbolje. In če jih segrejemo z ostanki rižote, se bo težava le še poglobila: proteini v gobah se bodo spremenili, kar pa bo povzročilo bolečine v želodcu in napihnjenost. Če se res ne želite znebiti ostanka gob, potem jih dajte v hladilnik in jih uporabite naslednji dan v jedi, ki ste jo pogreli na največ 70 stopinj Celzija. Najboljša uporaba ostanka gob je kar omaka za testenine ali pa kot dodatek k solati.

Gobe
Gobe

PREBERITE ŠE: To je hrana za boljši spanec – kaj jesti pred spanjem

Krompir

Pri segrevanju krompir izgubi okus in koristne snovi za zdravje, če pa ga imate pri sobni temperaturi zavitega v folijo, pa lahko celo postane vzrok botulizma (bolezen zaradi okužbe z nevrotoksinom botulin). Pire krompir in pomfrit je najbolj pojesti takoj, kuhan krompir pa lahko dodate v solato.

Krompir
Krompir

Piščanec

S pogrevanjem piščanca se spremeni njegova proteinska sestava, kar lahko povzroči težave s prebavo. Zato je bolje, da dodate ostanke piščanca v solato ali sendvič.

Rdeča pesa

Rdeča pesa ohranja svoje zdravilne koristi tudi v juhi. A te ni priporočljivo segrevati, saj je tudi rdeča pesa polna nitratov. Najbolj zdrava je sveža rdeča pesa, ki jo lahko uporabite v smutiju ali pa solati.

Rdeča pesa
Rdeča pesa

Riž

Riž je bogat z vitamini, minerali in aminokislinami, vsebuje pa tudi spore bakterij, ki preživijo tudi po kuhanju. Če riž pustimo pri sobni temperaturi po tem, ko je kuhan, se množijo bakterije in to lahko povzroči zastrupitev s hrano. Pogrevanje ne reši problema, zato je bolje, da riž takoj ali pa v roku ure od kuhanja postavimo v hladilnik in ga tam pustimo do naslednjega dne.

Riž
Riž

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!