Med ima številne zdravilne učinke, tudi po zadnji študiji kanadskih raziskovalcev sodeč.
Je med zdravo sladilo? Jasno je, da so sladila in sladkor precej nezdrava. Umetna sladila kot aspartam naj bi sprožila večjo potrebo po pravem sladkorju v našem telesu.
Študija iz 2007 objavljena v Neuroscience & Biobehavioral Reviews, pa je sladkor označila za »snov, ki sprošča opioide in dopamin in ima potencial zasvojljivosti.” Sladkor pa, po izsledkih nekaterih raziskav poveča tveganje za bolezni srca, prispeva k povečanju telesne teže, povzroča karies in nikakor ne pripomore k boljšemu zdravju telesa.
A to očitno ne velja za vsa sladila. Zadnja študija kanadskih raziskovalcev, objavljena v Nutrition Reviews naj bi preiskovala pozitivne učinke uživanja medu.
Znanstveniki so želeli ugotoviti, kako uživanje medu vpliva na določene kardiometabolične dejavnike tveganja. Vključno z ravnmi sladkorja v krvi in ravnmi holesterola. Po oceni podatkov pa so raziskovalci ugotovili, da lahko med izboljša nadzor glikemije (krvnega sladkorja) in ravni lipidov (holesterola).
V nasprotju s sladkorjem, ki (verjetno) ne prinaša nobenih koristi za zdravje, je očitno uživanje medu precej bolj blagodejno. »Med je kompleksna sestava sladkorjev (navadnih in redkih), organskih kislin, encimov, beljakovin, aminokislin, mineralov, vitaminov in bioaktivnih snovi, ki jih vsrkavajo medonosne čebele iz nektarja rož,« so v pojasnilo zapisali raziskovalci ter dodalo, da nekatere od teh sestavin prinašajo lastne koristi in lahko pomagajo telesu pri najboljši presnovi vsebnosti sladkorja.