fbpx

Poglej si, kakšna vila je zrasla na hrvaškem otoku Vis

Issa Megaron

Hrvaška zaradi svojih naravnih lepot vsako leto privablja množice turistov. Vsaj doslej ni slovela kot država arhitekturnih presežkov, kar pa se lahko kaj hitro spremeni. Sploh če gre soditi po tej mojstrovini …

Arhitekturno podjetje Proarh s sedežem v Zagrebu je dokončalo gradnjo družinskega kompleksa Issa Megaron. Prekrasno vilo najdemo na otoku Vis.

Struktura se z vrsto zelenih teras odlično umešča v obdajajoče okolje. Njena betonska konstrukcija je v kamniti pokrajini tako rekoč neopazna.

Kaj dvonadstropna stavba skriva v svoji notranjosti? V pritličju je odprt prostor, ki je povezan z bazenom in teraso, ter zajema jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo. Zgornje nadstropje je posvečeno spalnici in dodatni dnevni sobi.

Bivališče je nedvomno vredno občudovanja, saj je bilo zgrajeno na težko dostopnem območju. Issa Megaron ima tudi naravni prezračevalni sistem, zbiralnik za deževnico, sončne celice in druge mehanizme za izkoriščanje naravnih danosti. Vsekakor ni težko ugotoviti, da so oblikovalci na prvo mesto postavili trajnostni razvoj.

Galerija – Issa Megaron

Dodatne Informacije

Več informacij:
proarh.hr

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.