Poročne torte skozi čas – zgodovina poročnih tort v sliki

Poročne torte skozi čas

Zgodovina poročne torte je obsežna kot poročna torta sama. Njena tradicija sega vse do Antike. Tedaj so bile torte sladke pogače iz kvašenega testa, sladkane z medom in nadevane z oreščki. Simbolika torte kot del poročnega obreda se je začela s starimi Rimljani in Grki. Prvi so v znak izgube devištva nad glavo neveste prelomili poročni kolač in s tem mladoporočencema zaželeli plodnost, v Grčiji pa so svati v mladoporočenca metali male tortice in jima s tem zaželeli plodnost v zakonu. Večnadstropne torte so se pojavile v 17. stoletju. Oglejte si poročne torte skozi čas v sliki.

Poročne torte imajo dolgo zgodovino in bogato tradicijo. So več kot le posladek. Z njimi je povezan cel obred in veliko simbolike (razrez torte, prvi kos, barva torte …). Njeni začetki segajo v Antiko, običaj, ki je predhodnik današnjega, pa se je pojavil v 17. stoletju. Tedaj so gostje za mladoporočenca izdelali sladek stolp iz tort oz. kolačev. Višja kot je bila torta oz. stolp, več sreče naj bi to prineslo mladoporočencema v zakonu.

PREBERITE ŠE: Recept: Milka torta za prstne obliznit

Poročna torta princa Philipa in kraljice Elizabete II.
Poročna torta princa Philipa in kraljice Elizabete II.

Večnadstropne torte, kot jih poznamo danes, so se v Franciji pojavile v 18. stoletju, ko je stolp iz tort oz. kolačev zamenjala večnadstropna torta. Ta se je do danes precej spreminjala, zato si poglejmo njeno stilsko preobrazbo v zadnjih 100 letih.

P. S. Prvi pisni viri o svečkah na torti so se pojavili leta 1802, svečke pa naj bi bile na Goethejevi torti za njegov 53. rojstni dan.

Poročne torte nekoč in danes:

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: osvežujoč limonin tiramisu je idealna sladica za poletne dni