Portugalska – nov mejnik obnovljive energije

Nekaj dni za tem, ko se je na plan prišel podatek, da Nemčija proizvaja toliko električne energije, da so cene začele drseti pod nulo, je Portugalska postavila nov mejnik obnovljive energije. Uspelo ji je namreč, da se je celotna država kar štiri dni zapored napajala izključno z elektriko pridobljeno iz obnovljivih virov energije. Generalni direktor podjetja SolarPower Europe je za The Guardian izjavil, da na to danes gledamo kot na izjemen dosežek, a trend se tako hitro pomika v smer izrabljanja obnovljive energije, da je le vprašanje parih let, kdaj se bo Evropa v celoti napajala le iz tega, okolju prijaznega vira.

Medtem ko je pred slabim mesecem Nemčiji uspelo proizvesti toliko električne energije, da so njene cene dejansko postale negativne, je Portugalski nekaj dni kasneje uspelo postaviti nov mejnik obnovljive energije – kar štiri dni zapored je država uporabljala izključno elektriko pridobljeno iz obnovljivih virov energije. Portugalska se že nekaj let trudi, da bi zmanjšala pridobivanje energije iz fosilnih goriv ter se bolj usmerila v trajnostne energetske vire.

PREBERITE ŠE: Microsoft z interaktivnim oglasnim panojem, ki popravlja držo ljudi

Portugalski je uspelo, da se je kar štiri dni napajala le z elektriko iz obnovljivih virov
Portugalski je uspelo, da se je kar štiri dni napajala le z elektriko iz obnovljivih virov

Pred tremi leti je kar ena polovica vse elektrike na Portugalski bila pridobljena iz goriv ter kar ena tretjina iz jedrskih elektrarn. Lansko leto so pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov povečali na polovico. Dosežek, ki so ga dosegli letos maja, je glede na pretekle načine delovanja še toliko bolj občudovanja vreden. Portugalska je postavila zgled, da je tam, kjer je volja, res tudi pot, ter da se je možno iz statusa quo, ko človek (oziroma država) hoče, kar hitro rešiti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sony Xperia Pro: edini telefon za video producente