fbpx

Potep po cestah sveta

Neskončna cesta, razbeljen asfalt, divjina, veter v laseh in svoboda ‒ vse to so road tripi, brezciljna potepanja po cestah. Tokrat se v iskanju najbolj opevanih, znanih, zanimivih in panoramskih odpravljamo na različne konce sveta.

Od ameriške matere vseh cest,  Route 66, pa do kratkega norveškega odseka z neverjetno konstrukcijo. Ceste za vse okuse.

Route 66, ZDA
Od Chicaga do Kalifornije se vije 3.040 kilometrov dolga znamenita Route 66, tako opevana Mother Road,  mati vseh cest. Route 66 je bila končana leta 1926, začne se v Chicagu in se vije skozi tri časovne pasove in osem držav: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomo, Teksas, New Mexico, Arizono, Kalifornijo, konča pa se v Los Angelesu. Leta 1938 je cesta postala prva v celoti tlakovana cesta. Kar nekaj krajev na poti je bilo znanih po svoji nevarnosti, nekateri deli poti so celo dobili neuradno ime Bloody 66 (Krvavi 66). Kljub temu pa Route 66 zaradi tega ni nič izgubila na priljubljenosti. Zaradi precej ravnine je postala zelo priljubljena med vozniki tovornjakov. V tridesetih letih, v času tako imenovane Dust Bowl ‒ serije peščenih viharjev, ki jih je v osrednjih državah ZDA povzročila dolgotrajna suša ‒ je Route 66 služila kot pomembna pot za vse kmečke družine, ki so potovale v iskanju novega dela. Med drugo svetovno vojno je bila ta cesta priljubljena med migranti, ki so šli v Kalifornijo na delo, služila pa je tudi za prevoz vojaške opreme. V petdesetih letih pa je Route 66 služila predvsem počitnikarjem, ki so drveli v Los Angeles. Leta 1985 so Route 66 uradno izločili iz ameriškega avtocestnega sistema. Del poti, ki prečka Illinois, Missouri, New Mexico in Arizono, je postal znan kot Historic Route 66 (Zgodovinski Route 66) in nekateri deli poti v Kaliforniji so se poimenovali State Route 66 (Državni Route 66). Za večino tistih, ki se danes odpravijo na to pot, cilj ni pomemben, saj je Route 66 sama po sebi doživetje in dolga avantura. Zgodovina, ki jo nosi po,t ponuja kar nekaj zanimivosti. Po poti vidimo najstarejšo ‒ sedemdeset let staro postojanko za tovornjake Dixie Truckers Home, najstarejši motel na poti Blue Swallow Motel, Grand Canyon, vetrovne arizonske poti in tamkajšnje čudovite razglede, Ranč kadilakov in še mnogo zanimivosti. Marsikomu so najzanimivejši obcestni moteli in restavracije, kjer se ponekod zdi, da se je čas ustavil že leta nazaj. Drugje pa verige sodobne hitre prehrane oznanjajo, v katerem času smo. Vendarle je Route 66 poosebljanje Amerike in potemtakem tudi hamburger in krompirček sodita zraven.

Atlantic Ocean Road, Norveška
Divja narava in ostri ovinki so tisti, ki so norveški komaj 8,3 kilometra dolg odsek ceste County Road 64, imenovan Atlantic Ocean Road, uvrstili na mnogo lestvic, ki ocenjujejo najlepše ceste. Odsek leži na severnem delu obalnega področja Hustadvika in povezuje mesti Kristiansund in Molde. Slednje je znano po svojem julijskem jazzovskem festivalu, ki tja po tej cesti privabi mnogo obiskovalcev. Cesto so začeli graditi leta 1983, končali pa so jo pet let pozneje, saj je v tem času to območje prizadelo kar 12 hurikanov. Cesta je zgrajena na mnogih malih otokih, povezuje jo osem mostov in še več viaduktov. Ponuja pogled na odprto morje, kar sicer ni ravno značilno za norveške ceste. Znotraj odseka ležijo fjordi in hribi, in ravno zaradi vseh teh presežkov je pot hitro postala priljubljena med turisti in tudi med domačini, ki so našli svoje kotičke za ribarjenje kar ob cesti in ob štirih panoramskih počivališčih na poti. Leta 2005 je bila ta cesta izbrana za norveško konstrukcijo stoletja, med najboljše svetovne road tripe pa jo je uvrstil tudi The Guardian.

Alaskan Highway, Aljaska
Med drugo svetovno vojno je bila zgrajena še ena panoramska cesta, imenovana Alaskan Highway in bolj znana kot ALCAN Highway. Zgrajena je bila z namenom povezovanja Združenih držav Amerike in Aljaske preko Kanade. Začne se v Dawson Creeku in bila je dolga 2.237 kilometrov, toda postaja malo krajša zaradi preusmerjanja. Je del slavne panamerikane, ki vodi vse do juga Argentine. Če veliko vožnje, veliko gozdnatih pogledov, sneg in nizke temperature na ALCAN Highway niso nič presenetljivega, pa bo zagotovo presenetil kakšen medved, ki lahko prečka pot. Če se ustavimo v Yukonu, bomo videli severne medvede, le malo iz poti pa so Liard Hot Springs ‒ termalni vrelci, kjer se lahko ogrejemo v od 42 do 52 stopinj Celzija vroči vodi. ALCAN ima tudi svojega vodiča, imenuje se Milepost in je objavljen enkrat na leto. Knjižica je obvezna oprema vsakega, ki se odpravlja na ta divji road trip.

The Great Ocean Road, Avstralija
Večina popotnikov, ki zaide v Avstralijo, si tam izposodi avto in se odpravi na raziskovanje katere izmed znanih cest. Med njimi je gotovo v vrhu The Great Ocean Road, 263 kilometrov dolga cesta, ki povezuje mesti Torquay in Warrnambool v državi Viktorija. Cesto so med letoma 1919 in 1932 zgradili vrnjeni vojaki, in The Great Ocean Road je največji svetovni vojni memorial, posvečen žrtvam prve svetovne vojne. Tudi ta cesta se ponaša s čudovitimi razgledi in vodi mimo več pomembnih točk, med drugim mimo dvanajstih apostolov ‒ apnenčastih formacij na obali. Cesta popotnika popelje skozi deževni gozd, plaže in klife. Na delu ceste, dolgem 45 kilometrov, od leta 2005 vsako leto poteka tekaški maraton. In kogar od kilometrov v avtu boli zadnjica, bo dobrodošla sprostitev The Great Ocean Walk ‒ pešpot, ki se vije skozi nacionalne parke, divje plaže in morske rezervate zahodne obale Viktorije.

Garden Route, Južnoafriška Republika
Po jugovzhodni obali Južnoafriške republike se lahko zapeljemo s stilom, in sicer po Garden Route, obalni cesti, ki povezuje številna zanimiva majhna mesteca na obali. Med Capetownom na vzhodu in mestom Port Elisabeth na zahodu je 761 kilometrov in vrsta zanimivih majhnih mestec. Mnogi se odločijo le za kakšen odsek poti, za obisk določenega mesta. Eno takšnih je Mossel Bay, ki je po nasvetih popotnikov idealen postanek na poti. Med vsemi zanimivostmi je prava atrakcija vlak, preurejen v hostel, ki se imenuje Santos Express Train Lodge. Tudi ostala mesta na poti ponujajo veliko zabave, predvsem ljubiteljem avantur. Ko obiskovalec zapelje s ceste, lahko preživi dan ob potapljanju globoko pod vodo, ribarjenju in drugih aktivnostih. Ime je cesta dobila po bogati vegetaciji in biološki raznovrstnosti, zaradi mnogih jezer in lagun, ki jih srečamo na poti. Četudi se nahaja v Afriki, velja tamkajšnje podnebje za zelo blago ‒ temperature redko padejo pod 10 stopinj in se redko dvignejo nad 28 stopinj.

Ring Road, Islandija
Za konec raziskovanja najlepših cest se vrnimo v Evropo. Krožna cesta, Ring Road ali z drugim imenom Route 1 je tista, ki v 1.339 kilometrih obkroži vso Islandijo. Cesta vodi na eni strani skozi večja mesta in na drugi strani čez lesene mostove ter ponuja raznovrstno avanturo. Količina prometa je zelo različna na različnih odsekih, okoli Reykjavika ne bo nič čudnega, če zapademo v gnečo, medtem ko na drugih delih ne bo presenetljivo, če bomo vozili nekaj časa popolnoma sami. Včasih je bila cesta zelo priljubljena pri domačinih, ki so se po njej odpravili na počitnice, medtem ko zadnja leta prevladujejo turisti. Nekateri deli poti so še iz štiridesetih let in vključujejo slepe ovinke, enopasovne mostove in ozko cesto. Predvsem v zimskem času so ceste poledenele in nevarne, zato je za ta road trip treba dobro premisliti čas odhoda in razmere. To pa pravzaprav velja za vse omenjene. Bon voyage!

 

Prejšnje
V praznino

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.