Se zdi večina sladic preveč predvidljivih, brez posebnega učinka? Mnoge klasične sladice ponujajo ponavljajoče kombinacije okusov, ki jih je težko ločiti med seboj. Veliko je receptov, ki obljubljajo razkošje, a na koncu ostane le občutek prevelike sladkosti in nič več. Ta - ne! To je čokolada "angelski lasje"!
Čokolada “angelski lasje” niso klasična čokolada, niso torta in niso krema. Gre za hibridno sladico, ki združuje gostoto bele čokolade, hrustljavo nežnost sladkornih vlaken in izrazito aromo pistacije.
Dodana je svežina malin in kisla nota granatnega jabolka, kar omogoča popolno ravnovesje med sladkim, sadnim in oreščki. Struktura je nežna, a obstojna. To je recept za čokolado “angleski lasje”, ki ga išče cel internet.
Čokolada angelski lasje
Sestavine
- 200 g bele čokolade
- 50 g sladkornih vlaken pişmaniye
- 50 g kisle smetane
- 40 g suhega kvasa
- 1 čajna žlička mlete vanilije
- 1 čajna žlička zrn granatnega jabolka
- 30 g zmletih pistacij
- 30 g malin (svežih ali zamrznjenih)
Navodila
- Belo čokolado je treba najprej stopiti nad paro. Temperatura vode naj bo nizka, čokolada naj se ne dotika neposredno vira toplote. Mešati je treba počasi, da se ohrani gladka struktura. Ko je stopljena, se posoda odstavi z ognja in pusti, da se nekoliko ohladi.
- V ločeni skledi se zmešajo zmlete pistacije, maline, vanilija in granatno jabolko. Temu se doda kisla smetana, ki vse sestavine poveže v enotno, gosto maso.
- Suhi kvas se dodaja postopoma. Najprej 10 g, nato po potrebi še preostanek. Kvas ni namenjen vzhajanju, ampak zračnosti in rahli teksturi, podobni penasti kremi.
- Ko se čokolada dovolj ohladi, se v njej razporedijo sladkorna vlakna. Ti nitasti elementi ne smejo popolnoma izginiti, temveč se rahlo obložijo s čokolado. Nato se doda pripravljena krema in vse se premeša z nežnimi gibi. Cilj ni popolna homogenost, temveč ohraniti rahlo plastenje.
- Masa se vlije v silikonski model ali nizek pekač, obložen s papirjem za peko. Površina se poravna z lopatko. Celotna zmes se postavi v hladilnik in pusti najmanj tri ure, še bolje pa čez noč. Po hlajenju mora biti masa čvrsta na otip, a se pod nožem zlahka prereže.
- Ohlajeno sladico se nareže na tanke rezine ali manjše kose. Dovolj je že majhna porcija, saj je tekstura bogata in intenzivna.
- Postreže se lahko samostojno ali s svežimi malinami in dodatnim posipom pistacije za dekoracijo. Okusna je že takoj iz hladilnika, lahko pa se pred postrežbo pusti 5 minut na sobni temperaturi, da se okusi še bolj izrazijo.